Social

#europa #criza gazelor #reuniune de criza #bruxelles

Reuniune de criza la Bruxelles pentru rezolvarea problemei gazelor

Reprezentantii Gazprom, Naftogaz, ai guvernelor ucrainean si rus si ai UE se vor reuni joi la Bruxelles, pentru a discuta modalitatile pentru reluarea livrarilor de gaz catre Europa, a caror sistare a afectat cel putin 11 tari, in plina iarna, relateaza AFP.

La reuniunea de joi vor participa presedintii Gazprom si Naftogaz, Aleksei Miller si Oleg Dubina , ministrul ceh al comertului si industriei Martin Riman si comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, potrivit Reuters.

"Vom vedea cum vor putea desfasura observatori" europeni pentru a controla tranzitul de gaz rusesc via Ucraina", a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso ( foto ), intr-o conferinta de presa sustinuta la Praga, transmite AFP.

"Vor exista discutii la scara ministeriala. Vom cauta solutii tehnice", a adaugat premierul ceh Mirek Topolane, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene timp de sase luni. De asemenea, Miller si Dubina vor avea ocazia la Bruxelles sa isi pledeze cazurile in aceasta disputa.

Sistarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa a provocat un val de reactii vehemente: "Daca nu vor fi reluate discutiile pana maine (joi - n.red.), vom avea o interventie mai ferma a presedintiei si a UE", a avertizat Topolanek, fara a preciza despre ce reactie va fi vorba. Si premierul francez Francois Fillon, citat de Reuters, a apreciat ca aceasta situatie "reprezinta o provocare pentru intreaga Europa".

"Uniunea Europeana trebuie sa ceara Rusiei sa isi respecte fara intarziere angajamentele de a furniza cantitatile (contractate - n.red.) catre Europa si Ucrainei sa garanteze tranzitul liber al gazului pe teritoriul sau", a adaugat el.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a sugerat ca Ucraina isi submineaza propria campanie de a se apropia de UE daca blocheaza in vreun fel tranzitul.

Miercuri, presedintele rus Dmitri Medvedev a impus o serie de conditii, afirmand ca livrarile de gaz vor fi reluate numai daca Ucraina va plati pretul pietei si daca vor fi implicati in proces observatori europeni si avocati de drept international, aminteste AFP.

Moscova acuza Kievul ca sustrage din gazul rusesc ce tranziteaza Ucraina cu destinatia Europa, ceea ce fosta republica sovietica neaga.

Intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko, seful statului rus i-a spus ca Ucraina trebuie sa isi plateasca imediat datoriile si sa nu mai blocheze tranzitul gazului catre Europa, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Kremlin.

In ansamblu, propunerile formulate de Medvedev reiau conditiile impuse deja de Rusia. Grupul Gazprom a suspendat in 1 ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina, in lipsa unui acord privind pretul pentru anul 2009 si datoriile acesteia. Diferendul a dus miercuri la sistarea completa a livrarilor de gaz rusesc catre Europa via Ucraina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea