Social

#momente amuzante #proces haga #romania ucraina #insula serpilor

Replici amuzante din timpul pledoariilor pentru Insula Serpilor

In ciuda sobrietatii si a fastului proceselor care se desfasoara la Palatul Pacii din Haga, sediul Curtii Internationale de Justitie, pledoariile echipelor Romaniei si Ucrainei nu au fost lipsite de momente amuzante si replici ironice, uneori chiar taioase.

Elementele de show nu au lipsit in perioada audierilor Romaniei si Ucrainei, desfasurate in septembrie 2008 la Haga, cand cele doua echipe adverse si-au expus argumentele in fata judecatorilor Curtii, informeaza NewsIn.

In ultima saptamana a pledoariilor de la Haga, agentul Romaniei Bogdan Aurescu si-a facut curaj si le-a spus celor 15 judecatori sobri anecdota "Castravetele" adaptata dupa I.L Caragiale, pentru a atrage atentia asupra lipsei de argumente solide ale Ucrainei in procesul pentru delimitarea platoului maritim din Marea Neagra.

Aurescu a comparat echipa Ucrainei cu elevul din sceneta de televiziune inspirata din opera lui Caragiale, care foloseste singura lectie pe care o stie - despre castravete - pentru a raspunde la toate intrebarile profesorului, indiferent despre ce sunt acestea.

"Intrebat ce este rosia, elevul raspunde: 'O rosie este o leguma, ca si castravetele. Castravetele apartine familiei curcubitaceelor si are 90% apa'. Apoi profesorul il intreaba pe elev ce este un cartof. Elevul raspunde: 'Cartoful este o leguma, ca si castravetele, care are 90% apa'. Apoi profesorul ii cere elevului sa ii spuna ce stie despre matematica.

Elevul ii raspunde ca matematica este o stiinta, ca si biologia, care se ocupa si cu studiul legumelor, printre care si castravetele, care are 90% apa. Orice intrebare pune profesorul, elevul se refera la castravete", a povestit Bogdan Aurescu in fata Curtii. Atunci, fetele membrilor echipei ucrainene au ramas imobile, dar fetele celor 15 judecatori s-au descretit putin.

Ca si elevul lui Caragiale, Ucraina a repetat, in pledoariile sale, de peste 68 de ori - o data la fiecare 10 minute - lectia 'castravetelui', adica pretinsa predominanta a tarmurilor sale. Glumele au continuat si in timpul pleodariei expertului Romaniei James Crawford.

El a aratat ca, de fapt, Ucraina "nu are o metoda clara de a delimita platoul maritim", ci "e ca o miscare pe ringul de dans, gliseaza de la stanga la dreapta fara nicio logica", a spus Crawford. Expertul francez din echipa Ucrainei, Jean-Pierre Queneudec, a facut insa o gluma mai putin inspirata la adresa adversarilor romani.

"Romania repeta in mod obsesiv faptul ca Insula Serpilor nu are relevanta in acest proces. Deja seamana cu grupul acela de englezi pletosi care cantau 'The Yellow Submarine' si care isi repetau refrenul la nesfarsit", a spus Queneudec. Remarca expertului francez din echipa Ucrainei referitoare la The Beatles s-ar putea sa nu fi fost gustata, mai ales ca presedinta Curtii este judecatoarea britanica Rosalyn Higgins. In ultima zi a pledoariilor Romaniei la CIJ, expertul Romaniei Alain Pellet a adus vorba si despre jocurile de poker.

"Exercitiul delimitarii maritime nu e un fel de joc de poker al avocatilor, unde conteaza cine are cel mai mult noroc, ci este o operatiune juridica definita clar de reguli dezvoltate in practica jurisprudentiala", a afirmat Alain Pellet, facand referire la faptul ca Ucraina si-a construit cazul pe argumente nefondate si pe o "logica iluzorie".

Un alt element inedit al pledoariilor a fost ca Alain Pellet si James Crawford, ambii experti internationali ai Romaniei pentru procesul de la Curtea Internationala de Justitie impotriva Ucrainei, sunt adversari in procesul Georgiei contra Rusiei de la CIJ, Crawford reprezentand Georgia si Pellet facand parte din echipa Rusiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea