Social

#osce #ue #democratie #r. moldova #parlamentul european #renate weber

Renate Weber vine in ajutorul democratiei din R. Moldova

Europarlamentarii romani, sesizati in legatura cu rezultatele alegerilor din Moldova. Conform eurodeputatului roman Renate Weber, Asociatia Pro Democratia si Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" din Republica Moldova au lansat un apel catre reprezentantii Romaniei in Parlamentul European de a solicita acestei institutii europene o interventie in situatia de la Chisinau.

Pe pagina sa de Facebook, Renate Weber posteaza scrisoarea primita din partea Asociatiei Pro Democratia si a Coalitiei 2009 din Moldova. Apelul acestora spune urmatoarele: "va solicitam sa veniti in ajutorul cetatenilor Moldovei, al caror vot a fost fraudat, si sa convingeti cat mai multi deputati din grupurile dumneavoastra politice sa creeze cat mai multa presiune pentru ca Parlamentul European sa solicite un contra-raport al celui prezentat de OSCE, complet eronat, cu buna stiinta".

Solicitarea cuprinde si concluziile celor 70 de ONG-uri care fac parte din Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009", a caror scop declarat este "contribuirea la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova", referitoare la alegerile din Republica Moldova.  

Concluziile ONG-urilor moldovene

Comunicatul de presa dat publicitatii de "Coalitia 2009" precizeaza urmatoarele:

"Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte "Coalitia 2009" considera ca alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 - NU au fost corecte si, luand in considerare in special situatia alegatorilor din Transnistria - NU au fost libere in totalitate, datorita neindeplinirii standardelor internationale mentionate mai sus.

Campania electorala in alegerile pentru desemnarea reprezentantilor in cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost marcata de multiple incalcari ale legislatiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel putin 41 de cazuri dovedite) si presiuni si influente asupra concurentilor electorali (cel putin 21 de cazuri dovedite) si a alegatorilor (cel putin 33 de cazuri dovedite).

Posturile publice cu acoperire nationala Moldova 1 si Radio Moldova au favorizat preponderent partidul de guvernamant in buletinele de stiri, care au fost transformate in instrumente de manipulare si propaganda in beneficiul PCRM si in detrimentul partidelor de opozitie. Incalcari similare au fost inregistrate si in cazul posturilor private NIT, N4, EU TV si Antena C, limitand astfel posibilitatile tuturor concurentilor electorali sa isi expuna platformele si punctele de vedere in diverse probleme. Astfel, putem conlcuziona ca nu a fost asigurat pluralismul politic in timpul campaniei electorale.

"Coalitia 2009" mai semnaleaza continuarea campaniei electorale in afara perioadei legale. In ziua de 4 aprilie 2009 mai multe televiziuni au reluat emisiuni in cadrul carora se facea agitatie electorala in favoarea sau defavoarea unor concurenti electorali: EUTV (9:30 – emisiunea Monitor, 21:40 – emisiunea Media Express), N4 (7:10 – emisiunea Obiectiv), NIT (7:30 – emisiunea Curier), PRO TV (7:30 – program de stiri), TV 7 (7:30 – program de stiri). De asemenea, "Agentia Informationala de Stat MOLDPRES" a favorizat PCRM in ziua alegerilor, cand a difuzat stiri despre cum au votat Vladimir Voronin, Marian Lupu si Zinaida Greceanii - primele trei persoane pe lista PCRM. In acelasi timp, MOLDPRES nu a transmis nicio stire despre votul celorlalti concurenti electorali.

Potrivit datelor oficiale, preluate de CEC de la Serviciul de Graniceri, 627.959 de moldoveni se afla in mod constant peste hotare. Avand in vedere faptul ca numarul acestor cetateni constituie cel putin 20% din totalul alegatorilor, "Coalitia 2009" considera ca numarul de 33 de sectii dechise peste hotare au fost insuficiente pentru a le crea acestora conditiile optime de exercitare a dreptului la vot. Coalitia 2009 reaminteste ca in raportul final de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2005, organizatiile neguvernamentale au recomandat autoritatilor sa intreprinda masurile necesare in vederea asigurarii dreptului la vot cetatenilor Republicii Moldova aflati peste hotare in scrutinele viitoare.

In regiunea transnistreana a Republicii Moldova aceste nereguli au fost mult mai grave
. Pentru aproximativ 10% dintre alegatorii moldoveni (cei din aceasta regiune) nu a fost asigurate conditii minime pentru exercitarea dreptului la vot de catre autoritati, lipsind cu desavarsire orice fel de activitati specifice campaniei electorale (dezbateri, intalniri cu alegatorii, afisaj electoral). Alegatorii din regiune nu au fost informati de catre autoritatile Republicii Moldova cu privire la sectiile de votare la care sunt arondati sau de faptul ca se voteaza unde au resedinta, si nu domiciliul. Un alt aspect deosebit de grav consta in numarul redus de sectii de votare dechise pentru alegatorii din regiunea Transnistreana comparativ cu numarul mult mai mare de alegatori.

"Coalitia 2009" atrage atentia asupra faptului ca genul de nereguli semnalate la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 sunt similare celor mentionate in rapoartele din 2005 ale Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2005", insa in cei patru ani autoritatile nu a intreprins eforturi pentru imbunatatirea acestei stari de fapt.
Lista rapoartele periodice, precum si a comunicatelor de presa transmise de catre "Coalitia 2009" pe parcursul zilei votarii pot fi accesate pe www.alegeliber.md."

Si europenii au indoieli

Eurodeputatul Renate Weber a anuntat ieri ca va solicita PE ca in urmatoarea sesiune plenara sa fie adoptata o rezolutie de urgenta privind situatia din Republica Moldova, inclusiv cu privire la masurile "dure, antiamicale si discriminatorii " impuse de Chisinau cetatenilor romani.

In interventia sa, eurodeputatul a criticat si presedintia ceha a UE pentru ca nu a avut nici o reactie, considerand nefiresc faptul ca doar Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa a reactionat in acest caz. O critica a fost indreptata si catre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care "s-a grabit sa se spele pe maini" de alegerile din Moldova, desi inclusiv baroneasa Emma Nicholson , care a fost observator in Moldova, si-a exprimat unele dubii in legatura cu corectitudinea lor.Indoieli referitoare la corectitudinea alegerilor din Moldova a avut si baroneasa Emma Nicholson, care a fost observator din partea europenilor.  

Ea a declarat ca in ce priveste masurile pe care UE le-ar putea lua in cazul Republicii Moldova, acestea nu sunt destul de clare deocamdata. Insa reactia europenilor la introducerea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa treaca granita catre Republica Moldova ar putea fi dura, in sensul ca spre Chisinau ar putea pleca o atentionare referitoare la discriminarea cetatenilor europeni. Weber s-a declarat de parere ca aceasta situatie legata de vize se va putea rezolva numai prin presiuni din partea UE si prin contacte diplomatice constructive la nivel bilateral intre Romania si UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea