Social

# dotare hotel # amenajare hotel #hotel

Reguli si recomandari pentru amenajarea si dotarea unui hotel

Unitatile hoteliere din Romania sunt clasificate in cinci categorii, in functie de gradul de confort si utilitatile puse la dispozitia clientilor. Nivelul de clasificare este reprezentat de stele, incepand cu hotelurile de o stea - care asigura standardele minime – pana la hotelurile de cinci stele.

 

Clasificarea hotelurilor se face in baza unei metodologii stabilite de Ministerul Turismului, care include si dotarile de care trebuie sa dispuna unitatile din fiecare categorie. Am studiat aceasta metodologie, iar in cele ce urmeaza iti prezentam principalele dotari prevazute pentru fiecare categorie de hoteluri.

Dotari pentru hotelurile de o stea

In cazul acestor hoteluri, dotarile se rezuma la strictul necesar pentru asigurarea unor conditii decente de cazare clientilor care nu doresc sa plateasca sume foarte mari. Camerele si spatiile administrative trebuie sa dispuna de un sistem de incalzire functional si iluminare corespunzatoare.

O caracteristica pe care o poti intalni doar la hotelurile de o stea este reprezentata de camerele fara baie proprie, fiind acceptate si grupurile sanitare comune. In acest caz, baile trebuie sa fie dotate cu cabine de toaleta separate pe sexe, chiuveta si cabina de dus. De asemenea, aici trebuie sa fie instalate dispensere de sapun si prosoape de hartie. In locul acestora din urma poti  sa apelezi la solutii de uscare a mainilor cu uscatoarele profesionale.

In ceea ce priveste dotarea camerelor, aceasta se rezuma la un pat, o noptiera si un dulap, insa pot fi adaugate si alte elemente de mobilier. Cum spuneam, prezenta unui grup sanitar propriu nu este obligatorie, insa camera poate fi dotata cu o chiuveta si o oglinda de baie.

Dotari pentru hotelurile de doua stele

Hotelurile de doua stele ofera un grad ceva mai mare de confort, fara ca dotarile obligatorii sa fie cu mult peste standardele minime. Principala diferenta intre hotelurile de doua stele si cele de o stea consta in faptul ca in acest caz este obligatoriu ca toate camerele sa aiba baie proprie.

Ca dotari, in camere se regasesc in plus televizorul si telefonul, iar clientii pot beneficia de servicii suplimentare cum ar fi cele de spalatorie sau curatenie.

De asemenea, in dotarea unui hotel de doua stele trebuie sa intre si un POS, unitatea fiind obligata sa asigure posibilitatea platii cu cardul.

Dotari pentru hotelurile de trei stele

Categoria trei stele este cea mai populara printre clientii hotelurilor, iar din acest motiv, peste 55% din unitatile de cazare din Romania au aceasta clasificare. Pe langa sistemul de incalzire si cel de iluminat, o camera de trei stele trebuie sa fie dotata si cu aparat de aer conditionat. Mobilierul include, pe langa piesele prevazute la categoriile precedente, unul sau doua fotolii, un birou, minibar si diferite piese decorative. De asemenea, este obligatorie dotarea camerelor cu un frigider sau alt spatiu frigorific pentru alimente.

Baia trebuie sa fie mai spatioasa, iar alaturi de dotarile standard, trebuie sa includa si uscator de par precum si o priza.

Internetul wi-fi este o alta facilitate pe care hotelurile de trei stele le-o ofera clientilor, precum si posibilitatea de a beneficia de room service.

Dotari pentru hotelurile de patru stele

In cadrul acestei categorii apar primele elemente care ridica la standardul de lux conditiile de confort. Un hotel de patru stele dispune de restaurant propriu si alte facilitati precum sali de fitness, sali de conferinte sau centre SPA.

In camere, clientii beneficiaza de un spatiu generos si conditii de confort sporit, precum si de numeroase servicii la cerere.

Dotari pentru hotelurile de cinci stele

Pentru a fi incadrat in aceasta categorie, un hoteluri trebuie sa dispuna de cel putin 15 spatii de cazare. In fiecare camera exista mocheta, perdele sau draperii, saltea de pat cu husa de protectie, masa de birou cu toate accesoriile necesare, lenjerii de cea mai buna calitate si toate celelalte elemente intalnite in hotelurile din categoriile inferioare.

Mai trebuie precizat ca orice hotel, indiferent de clasificare, trebuie sa dispuna de o receptie, fiind de preferat ca aceasta sa fie amenajata intr-un spatiu deschis si bine iluminat.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea