Social

Regimul Castro, facut K.O. de o blogerita

In ultimul an, jurnalul online al disidentei cubaneze Yoani Sanchez a fost citit si comentat de peste opt milioane de internauti .

Gratie parerilor exprimate pe blogul personal accesat din toate colturile lumii, Sanchez a fost desemnata de revista "Time" drept una dintre cele mai influente personalitati ale anului 2008.

Autoritatile de la Havana o considera pe tanara cubaneza in varsta de 32 de ani un fel de "oaie neagra" a regimului. Comentariile sale acide, nu lipsite de umor, postate pe blogul "Generacion Y" dau serioase batai de cap autoritatilor cubaneze.

Cu toate acestea, Yoani Sanchez, absolventa de Filologie, sustine ca nu are nicio culoare politica si ca nu face altceva decat sa descrie, cu ochii unui cetatean obisnuit, realitatile vietii de zi cu zi din Cuba, marcate de "minciunile gerontocratiei castriste". Blogul personal, "Generacion Y", creat in aprilie 2007, i-a fost inspirat de "oameni nascuti in Cuba intre anii ’70-’80 si crescuti cu desene animate sovietice".

"Aceasta generatie ori a tacut, ori a plecat", a declarat ea pentru "Le Figaro", referindu-se la cubanezii care au ales calea exilului.

Succesul blogului "Generacion Y", unde, alaturi de comentariile autoarei, mii de cubanezi au putut in sfarsit sa reactioneze fata de duritatea regimului castrist, a fost fulgerator.

Viza refuzata pentru ridicarea premiului

In aprilie 2008, Yoani Sanchez a primit premiul "Ortega y Gasset", cea mai prestigioasa distinctie oferita de cotidianul "El Pais" pentru jurnalism de limba spaniola .

Sanchez a cerut o viza pentru a merge la Madrid ca sa-si ridice premiul, pe care insa autoritatile i-au refuzat-o. Dupa acest incident, in luna urmatoare, numarul accesarilor blogului s-a dublat, ajungand la opt milioane.

Din precautie, blogul "Generacion Y" este "gazduit" de un server din Germania. "Autoritatile cubaneze nu se mai pot atinge de el in acest fel. Tehnologia merge mai repede decat cenzura", spune Yoani Sanchez.

Asteptam inca scuzele guvernului pentru dependenta fata de sovietici si pentru dezastruoasele proiecte economice
Yoani Sanchez,
filolog


Fidel Castro, din nou la televizor

Dupa mai bine de cinci luni, "El lider maximo" a reaparut la televiziunea cubaneza, alaturi de fratele sau, Raul, si de presedintele venezuelean Hugo Chavez . Cei trei ar fi discutat despre criza energetica mondiala si inundatiile din SUA. Aflata in acelasi imobilism politic, Cuba asteapta ca Uniunea Europeana sa anuleze astazi sanctiunile stabilite in 2003 impotriva regimului de la Havana.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea