Social

“Regele Naiului” in concert

Recent, maestrul Gheorghe Zamfir a revenit in centrul atentiei si datorita succesului din decembrie anul trecut pe care l-a avut Concertul “Romani pentru sarbi” sustinut alaturi de orchestra sa.

Pe 5 si 7 februarie 2008 a concertat in Egipt, la Cairo si Alexandria alãturi de Orchestra Simfonicã din Cairo dirijatã de Ovidiu Bãlan (Filarmonica din Bacãu). Si tot atunci a fost distins si cu placheta de Aur a Operei Nationale din Cairo.

In plus, la inceputul lunii aprilie, imediat dupa aniversarea zilei sale de nastere a fost invitat de onoare la Istanbul la premiera spectacolului “Troia – Fire of Anatolia ”, spectacol pe care-l vom vedea la Bucuresti in decembrie si unde naiul maestrului rasuna in doua partituri distincte, ca parte a coloanei sonore a megashow-ului.

Toate acestea se vor materializa pe 7 iunie 2008 la Sala Palatului unde va avea loc concertul “Gheorghe Zamfir cu Orchestra Simfonicã din Cairo si Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu - Ploiesti” reunite sub bagheta aceluiasi Ovidiu Balan. “Spectatorii vor avea o sansa unica – aceea de a-l asculta si de a-l urmari pe maestrul Zamfir” – ne-a spus managerul Tudor Chitu,.

“Vor avea ocazia sa asculte  piese precum Nesun Dorma, Tarantella, Memories, Ciocarlia sau Don’t cry for me, Argentina in interpretarea lui Gheorghe Zamfir si a unor instrumentisti de exceptie, romani si straini!”. Gheorghe Zamfir este scriitor, poet si pictor, a publicat volume de poezii si eseuri, a expus propriile lucrari pe simezele galeriilor de arta din intreaga lume si a fost pentru dirijorul ansamblului "Ciocarlia”.

Franta a fost sedusa definitive de Taraful “Gheorghe Zamfir” in 1971, cand a sustinut 45 de spectacole la Teatrele Gaité-Montparnasse, “Vieux Colombier” si pe legendara scena Olympia unde a cantat pentru prima data la cele patru naiuri - soprano, alto, tenor, bass pe care le-a creat. Introducand naiul in toate stilurile si genurile musicale si revolutionand sunetul la scara universala, artistul si-a castigat respectul si elogiile celor mai mari muzicieni ai lumii.

Gheorghe Zamfir a compus coloana sonora a celebrului film al lui Sergio Leone - " Once Upon A Time in America " sau soundtrack-ul din "Karate Kid". A fost invitatul Imparatesei Japoniei, al Papei Ioan Paul al II-lea si al multor sefi de stat si de guverne care l-au primit si ascultat cu veneratie.

Cu milioane de discuri vandute, concerte cu casa inchisa, elogii de care s-a bucurat in toate tarile lumii, artistul este si acum o veritabila marturie ca talentul, arta, profesionalismul, armonia cu natura, echilibrul si perfectiunea sunt ingredientele unei frumuseti artistice si sufletesti unice. Desi canta extraordinar cu vocea, dar si la acordeon, Gheorghe Zamfir a ales pentru totdeauna naiul.

 Al carui sunet devine unic, freamata si emotioneaza, iar comuniunea artist-instrument-public este totala. Gheorghe Zamfir s-a intors in Romania dupa Revolutie, desi putea fi “imparat” in orice tara din lume. “Am fost atras in curse politice de oameni care s-au folosit de numele meu.

M-au omagiat, apoi parasit si m-au uitat” – spune muzicianul. “Am fost trist si dezamagit de ceea ce mi se intampla, dar mi-a trecut, caci imi vor ramane mereu naiul si publicul”. Iata doar cateva motive pentru care nu trebuie sa ratati un asemenea concert. Unic si speram noi, repetabil….

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea