Social

#evenimente Regele Mihai # aniversare regele mihai #. regele mihai

Regele Mihai implineste astazi 95 de ani! Cum va fi sarbatorit in tara

Astazi, regele Mihai implineste 95 de ani! Majestatea sa va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, iar in tara vor avea loc mai multe evenimente dedicate fostului suveran.


“Sarbatorim impreuna pe Regele Mihai, tatal meu, ajuns astazi la varsta de 95 de ani. Aniversarea Majestatii Sale are loc in anul implinirii a 150 de ani in care Coroana Romana a servit istoria Romaniei, identitatea si continuitatea natiunii. Regele Mihai a trait aproape un secol de viata cu simtul datoriei, cu credinta si cu iubire de tara. Copil, el a reunit sperantele natiunii, a reprezentat Statul si institutiile sale. Mai tarziu, Regele, impreuna cu Regina-mama Elena, s-a opus cu demnitate si curaj unui deceniu de sangeroase dictaturi succesive. Dupa 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuti: statalitatea, Coroana si democratia. In ultimii aproape 27 de ani, Regele ne-a invatat, prin puterea exemplului personal, principiile in care a crezut tot timpul: generozitatea, loialitatea, spiritul de raspundere. Sa ne aducem aminte, astazi de Regina Ana, mama mea, care i-a stat alaturi Regelui, cu devotament, întreaga sa viata. Povestea de dragoste a parintilor mei a mers mai departe decât destinul lor personal. Regele Mihai si Regina Ana au trait împreuna povestea unui exil, a unei tari si a unei jumatati dintr-un secol greu de înteles. Sa ne aratam admiratia, iubirea si respectul fata de Regele Mihai si sa-i uram liniste si sanatate!", a transmis Principesa Margareta, care astazi, alaturi de principele Radu si principesa Maria va participa astazi, de la ora 18 la concertul de binefacere organizat anual de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, care va avea loc la Ateneul Roman.

Fondurile obtinute vor fi folosite in beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundatia ofera burse de studiu pentru tineri artisti aflati in situatii materiale dificile.

In debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversarii regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dirijata de Tiberiu Soare.

De la ora 19.00, in Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cartii “Anul regal”, aparuta la editura Adenium, care va fi urmata de proiectia filmului “Razboiul Regelui”, realizat de John Florescu.

 

 

 

Tot cu ocazia implinirii varstei de 95 de ani, se deschide expozitia “Regele Mihai I al Romaniei, un destin in slujba tarii”, care isi propune sa ii aduca un omagiu fostului suveran. Evenimentul incepe marţi, incepand cu ora 12, la Biblioteca Naţionala.


Regele Mihai I al Romaniei (1927-1930 si 1940-1947) s-a nascut la Sinaia, tatal sau fiind printul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei.

Mihai a devenit rege pentru prima data la varsta de 5 ani si jumatate, dupa moartea regelui Ferdinand. Tronul a fost preluat de tatal sau, Carol II, in 1930, pentru ca, aproape de implinirea varstei de 19 ani, Mihai sa devina pentru a doua oara rege al Romaniei, in timp ce tatal sau a plecat in exil. Cei doi nu s-au mai revazut niciodata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea