Social

Regele ia Pelesul si Pelisorul in 45 de zile

Familia regala va primi inapoi, in 45 de zile, Pelesul si Pelisorul. Ministrul Iorgulescu declara ca destinatia de muzeu a celor doua castele va fi pastrata.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu , va prezenta vineri, in sedinta de guvern, doua note privitoare la retrocedarea castelelor si a domeniului Bran. El a declarat ca actul de retrocedare pentru Peles si Pelisor va fi emis in termen de 45 de zile. Branul insa ramine subiect de discutie, pentru ca de castel tine un intreg domeniu. Acesta include mii de metri patrati si, printre altele, castelul propriu-zis, casa de ceai, casa administratorului, casa portarului, doua lacuri, parcul castelului, drumul de acces. Cel mai repede, si anume in doua saptamini, vor reveni in proprietatea casei regale vilele Stavilar si Ceramica din Sinaia, care acum functioneaza in regim hotelier. Astfel, ele nu fac obiectul negocierii dintre Ministerul Culturii si casa de Hohenzollern.

Ministerul le va avea in grija

Cu precedentul Brukenthal, am deschis calea rezolvarilor exemplare, afirma Iorgulescu. Retrocederea Pelesului, Pelisorului si Branului pare sa mearga pe drum drept si fara hirtoape. Astfel, reprezentantii casei regale, cu care secretarul de stat Virgil Nitulescu a discutat chiar ieri, sint dispusi sa pastreze destinatia castelelor. Cu alte cuvinte, acestea vor ramine muzee publice, in administratia Ministerului Culturii. Ramin de stabilit regulile de administrare a castelelor de catre minister. Deocamdata, membrii casei de Hohenzollern nu au cerut rascumparari , desi au dreptul sa o faca. Daca va fi cazul, ministerul va negocia modalitatile de plata. Foarte multumit de felul in care are loc procesul de retrocedare, ministrul a tinut sa comunice ca ambasadorul Germaniei si reprezentantii Comisiei Europene au felicitat Ministerul Culturii pentru operativitate. Sintem priviti cu simpatie si interes pozitiv, a completat Iorgulescu.

Statul isi ia masuri de precautie

Daca membrii familiei regale vor dori sa vinda Pelesul sau Pelisorul, doar statul roman le va putea cumpara. Prin aceasta prevedere din actele de retrocedare, Ministerul Culturii se asigura ca aceste monumente istorice vor ramine in patrimoniu. Totodata, Iorgulescu a declarat ca va cere ca Legea retrocedarii sa fie modificata, astfel incit proprietarii sa fie obligati sa pastreze destinatia cladirilor timp de 5 ani, si nu doar 3 ani ca pina acum.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea