Social

Regele Hagi, platit si din bani spalati

Anchetatorii din dosarul Rafo au descoperit ca Poli Timisoara, unde antrenor este Gica Hagi, i-a servit lui Marian Iancu drept spalatorie de bani. Procurorii au la dosar cinci sesizari ale Oficiului National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor care pun in discutie operatiuni financiare in valoare de 3 milioane de dolari. Suma ar fi fost transferata in conturile mai multor societati comerciale ale fratilor Iancu, printre care si Fotbal Club Universitatea Politehnica Timisoara .

Clubul a umflat piata transferurilor din Romania, in calitate de antrenor Hagi avind la dispozitie un buget de 11.000.000 de dolari. Pina acum, nu a cheltuit decit 4,2 milioane de dolari. Ieri, Marian Iancu a facut o criza de guta in asteptarea sentintei privind arestarea sa.

Procurorii care fac ancheta in dosarul Rafo au informatii potrivit carora Marian Iancu, in prezent arestat, a spalat bani prin intermediul clubului de fotbal Politehnica Timisoara. La dosarul de urmarire penala sint atasate cinci sesizari ale Oficiului National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor referitoare la Marian Iancu si la fratele sau, Octavian Iancu.

Acestia sint acuzati ca prin firmele pe care le controleaza (Rafo SA, Invest SA, VGB Management Group SA, Carom SA) au derulat operatiuni financiare care scot in evidenta faptul ca prin crearea artificiala de circuite financiare au fost introduse in economie importante sume de bani ce provin din activitati ilicite de comercializare a produselor petroliere.

Spalarea de bani a contat pentru mandat

De sesizarile ONCPSB a tinut cont si judecatorul Petre Rosu atunci cind i-a dat lui Marian Iancu mandatul de arestare preventiva. Dupa ce a analizat felul in care s-au derulat operatiunile financiare, magistratul a mentionat in sentinta pe care a dat-o ca Iancu ar fi reciclat aproape trei milioane de dolari americani, suma care ar fi fost incasata de Balkan Petroleum de la firma cipriota Expanet Investments, fara justificare economica.

Suma ar fi fost apoi transferata in conturile mai multor societati comerciale implicate in operatiuni de spalare de bani: Rafo SA, VGB Invest SA, VGB Management Group, Fotbal Club Universitatea Politehnica Timisoara. In declaratiile date pe parcursul anchetei, Iancu a negat ca ar fi spalat bani prin aceasta operatiune.

Totusi, judecatorul a aratat ca tranzactia este suspecta, iar banii au fost redistribuiti in mod esalonat catre societati controlate de inculpat pentru activitati care ridica un mare semn de intrebare (sponsorizari, consultanta, publicitate, investitii, cumparare de imobil).

Iancu, internat in spitalul de la Rahova

Curtea de Apel Bucuresti a aminat ieri, pentru data de 14 aprilie, pronuntarea in cazul contestatiei facute de omul de afaceri Marian Iancu la masura arestarii sale preventive. Judecarea recursului a avut loc doar in prezenta avocatului lui Iancu, deoarece omul de afaceri a fost internat ieri-dimineata in spitalul Penitenciarului Rahova, ca urmare a unei crize de guta.

Neagu a spus instantei ca ar detine acte doveditoare care arata ca banii pe care i-ar fi spalat au fost dati pentru publicitate, la cabinete de consultanta, sponsorizari la clubul Politehnica Timisoara, constructii de case pentru sinistrati si donatii.

Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul acestuia la decizia Tribunalului Bucuresti, care s-a pronuntat in favoarea prelungirii mandatului de arestare preventiva. Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sint acuzati in dosarul Rafo-Carom de infractiuni economice prin care ar fi prejudiciat statul cu 2.700 de miliarde de lei vechi.

Silenzio stampa la Poli

Dupa seria de insuccese ale echipei, la care se adauga arestarea lui Marian Iancu si demisia de o zi a antrenorului Gheorghe Hagi, clubul Politehnica Timisoara a intrat in silenzio stampa. Directorul general al clubului, Ion Craciunescu , a declarat ca tot clubul sintem in silenzio stampa.

Au aparut o serie de articole prin care s-a afirmat ca Hagi ar fi declarat ca Marian Iancu a vorbit la telefon cu el, asa ca nu mai facem nici un fel de comentarii legate de Marian Iancu. In orice caz, a acuza ca ar fi spalat bani prin intermediul Politehnicii e de domeniul absurdului. Asa ceva nu se putea intimpla.

Hagi a ridicat preturile la Timisoara

Gica Hagi incaseaza un salariu anual de 400.000 de dolari, plus alte bonusuri de obiectiv, Marian Iancu platind in moneda americana pentru ca asa se face intre petrolisti. Fostul selectioner a avut la dispozitie un buget de 11 milioane de dolari pentru achizitii. Pina in prezent, au fost efectuate 14 transferuri de jucatori, care au costat 4,2 milioane de dolari. Cea mai mica suma, 10.000 de dolari, a fost platita pentru doi jucatori de la U Cluj, iar cea mai costisitoare achizitie, 800.000 de dolari, a fost Mihaita Plesan de la Dinamo.

Celelalte transferuri au fost: Peter Simek, de la Fehervar (Ungaria) - 480.000 de dolari, Sreten Stanici, de la Rad Serbia - 250.000 de euro, Vladimir Gluscevici, de la Rad Serbia - 200.000 de euro, Emeghara Ifeanyi, de la Partizan Belgrad - 650.000 de euro, Silviu Izvoreanu, de la Otelul Galati - 370.000 de dolari, Adrian Ilie, de la Poli Iasi - 432.000 de dolari, Rares Soporan, de la U Cluj - 200.000 de dolari, Costel Pantilimon , de la Aerostar - 300.000 RON, Laurentiu Bus, de la U Cluj - 500.000 de dolari. Alin Stoica si Marian Constantinescu au sosit gratis. Alte investitii au fost un autocar model Volvo 2005, dotat de la toalete pina la DVD si ecrane cu plasma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea