Social

#examen #scoala #daniel funeriu

Reforma lui Funeriu. Afla cum va functiona liceul cu trei clase

Bacalaureatul se schimba din nou! Liceeni vor da doar doua examane scris: unul la limba romana si unul la matematica sau istorie. Daniel Funeriu , ministrul Educatiei, vrea scurtarea mutarea clasei a IX-a la gimnaziu si doar patru ore de cursuri pe zi pentru elevii din scoala primara.

Ministrul va prezenta proiectul de lege in fata Guvernului saptamana viitoare. Noile regulamente includ si o noua schimbare asupra modului de admitere la liceu, a patra modificare din ultimii cinci ani.

Acum sase luni, Ecaterina Andronescu schimbat si ea criteriul de admitere la liceu. Tezele cu subiect unic au fost inlocuite cu examene scrise la limba romana, matematica si istorie. In noua lege, liceul va avea doar trei clase (a X-a, a XI-a si a XII-a), deoarece clasa a IX-a va fi adaugata gimnaziului.

Testarile elevilor pentru admitere vor avea loc in al doilea semestru al clasei a IX-a.

"Este vorba despre o testare transdisciplinara, in care elevii vor primi intrebari din matematica si fizica, de exemplu. Cea de-a doua proba va consta din evaluarea competentelor la limba romana si comunicare, in timp ce cea de-a treia va viza competentele digitale. Elevii nu vor avea probleme nici la proba privind utilizarea calculatorului, deoarece tot noua lege prevede introducerea cursurilor de specialitate in trunchiul comun la clasele V-IX", a explicat pentru Gandul consilierul ministerial Melania Vergu.

Cele trei probe vor deveni patru daca Ministerul va adauga o testare transdisciplinara si pentru disciplinele umaniste.

Portofoliu la fiecare materie

Noua modalitate de evaluare a elevilor propusa de Daniel Funeriu include un portofoliu la fiecare materia. Acesta va contine media obtinuta de scolar, o remarca scrisa a profesorului despre elev, precum si un punctaj acordat in baza capacitatii elevului de a folosi informatiile primite la clasa.

Liceele cu concurenta mare vor putea testa elevii la admitere dupa criteriile proprii, dar 70% din media de admitere va consta in portofoliul elevului, potrivit Gandul.

Mai putine ore

Proiectul de lege va diminua si numarul de ore petrecute la scoala de catre elevi. In clasele I-IV, elevii nu vor petrece mai mult de 20 de ore pe saptamana la scoala.

La gimnaziu, limita va fi de 26 de ore, iar in liceu, elevii vor avea maxim 30 de ore pe saptamana.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea