Social

Reforma Justitiei se face prin concurs

Toti magistratii care doresc sa ocupe un post in conducerile Curtilor de Apel, Parchetelor de pe linga aceste curti, tribunalelor si judecatoriilor trebuie sa dea concurs.
Mandatul celor aflati in functie inceteaza in momentul in care actul normativ care modifica legea privind statutul magistratilor va aparea in Monitorul Oficial. Actul cu pricina a fost adoptat ieri de guvern. Atit premierul Calin Popescu Tariceanu, cit si ministrul Justitiei, foto ), au facut apel la magistratii tineri, care se simt integri si profesionsti, sa candideze pentru posturile respective.

Potrivit ministrului Justitiei, concursul se va organiza in maximum 80 de zile, iar din comisii vor face parte specialisti din afara sistemului Justitiei: psihologi, experti in comunicare, in management. In situatia in care nimeni nu se prezinta la concurs, problema va fi destul de serioasa, avind in vedere faptul, spune Monica Macovei, ca in noiembrie Comisia Europeana va face public raportul de monitorizare a Romaniei. In functie de concluziile acestui raport va fi luata in discutie eventuala aminare a aderarii tarii noastre la UE, iar Justitia este unul dintre domeniile in care clauza de salvgardare poate fi activata.

In legea amintita se spune ca procurorul general al Romaniei, procurorul general al PNA, adjunctii lor si sefii de sectii din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetului National Anticoruptie sint numiti pentru un mandat de trei ani (cu posibilitatea reinvestirii o singura data) de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Revocarea este dispusa de seful statului, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, pe baza unor criterii obiective de evaluare, a afirmat Monica Macovei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea