Social

#referendum Klaus Iohannis #referendum justitie #klaus iohannis

Referendumul lui Iohannis, aprobat

Parlamentarii din Comisiile Juridice au dat aviz in unanimitate, u unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justitie, u recomandarea ca intrebarea care va fi pusa sa respecte Constitutia, deciziile CCR si recomandarile Comisiei de la Venetia.

Parlamentul trebuie sa dea decizia finala, respectiv daca este sau nu de acord cu organizarea referendumului. 

 

Presedintele KIaus Iohannis nu este obligat sa tina cont de decizia Parlamentului, decizia acestuia fiind pur consultativa. 

Demersul sefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevazuti in bugetul pe 2017, a declarat social-democratul serban Nicolae, conform news.ro.

“Eu sustin ca proiectul de hotarâre pe care il redactam sa fie de aviz favorabil, in sensul in care exista intrunite conditiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-as ruga, insa, pe cei care sustineti ca este necesar, in opinia mea nu este necesar, sa identificati si resursele financiare necesar si sa apreciati daca este bine sa aratam ca in societatea româneasca este o confruntare intre cei care vor continuarea luptei amicoruptie si cei care nu. Mi-e greu sa ii identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticoruptie in afara de cei care au fost condamnati (…)”, a declarat presedintele Comisiei juridice din Senat, serban Nicolae, scrie Mediafax.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispozitie 20 de zile sa dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de catre presedinte.

Un referendum este validat daca rata de participare este de cel putin 30% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea