Social

#provincie irakiana basra #referendum autonomie

Referendum pentru autonomie in provincia irakiana Basra

Inaltul Comisariat Electoral Independent (IHEC) irakian si-a anuntat duminica intentia de a trece la ultima etapa pentru organizarea unui referendum privind autonomia provinciei Basra. Aceasta ultima etapa presupune strangerea de semnaturi, informeaza AFP.

Daca va fi organizat un referendum si daca alegatorii vor aproba autonomia, aceasta provincie sudica, bogata in zacaminte de petrol, va avea aceleasi drepturi ca regiunea autonoma Kurdistanul irakian, care controleaza veniturile din exploatarea petroliera de pe teritoriul sau.

Aceast propunere a fost lansata de deputatul Wael Abdel Latif, fost ministru pentru relatiile provinciale si fost guvernator al provinciei, intre 2003 si 2004. El trebuie sa obtina sprijinul a 10% dintre cei 1.409.393 de inscrisi, pentru ca IHEC sa permita organizarea unui referendum.

Confrom Constitutiei irakiene, o regiune autonoma are prerogative extinse in materie de guvernare, gestionare a finantelor si organizare a fortelor de securitate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea