Social

#ministerul de externe #disponibilizari #de la centru #reduceri de personal

Reducerile de personal din MAE se vor face din Centrala, nu din exterior

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu spune ca va opera eventuale reduceri de personal in Centrala MAE, salariile diplomatilor nu vor fi marite si daca se pune problema cumului de salariu si pensie in cazul unor ambasadori, acestia vor fi rechemati.

"O sa aplicam decizia Guvernului (de reducere a personalului bugetar - n.r.) in mod normal, facand o evaluare in legatura cu capacitatea profesionala si din punct de vedere al managementului institutional al modului de functionare a MAE. Avem patru categorii de personal - personalul diplomatic, inaltii functionari, personal de serviciu si personal auxiliar.

Sunt activitati in MAE care implica si probleme tehnice care trebuie rezolvate, ca de exemplu cele pentru aderarea la spatiul Schengen ", a explicat ministrul, aflat in vizita la Kiev. In acest sens, ministrul a precizat ca i-a cerut lui Victor Micula, secretarul general al ministerului,sa-i puna la dispozitie o evaluare a posibilitatii de aplicare imediata a deciziei Guvernului.

"Pe de alta parte, va spun foarte direct, pregatirea unui diplomat inseamna atragerea unor tineri cu capacitati profesionale si intelectuale. Vom tine cont de acest lucru atunci cand ne vom gandi la o eventuala reducere a personalului diplomatic. Problabil ca cea mai mare parte a reducerilor se va face din Centrala MAE, pentru ca in exeterior si asa avem un deficit de personal", a declarat ministrul de externe. Diaconescu a precizat insa ca nu va modifica salariile din minister.

"De bine, de rau, cred ca salariile sunt decente in Centrala in acest moment, dar in exterior, cred ca acestea sunt foarte mici in comparatie cu ceilalti diplomati (ai altor tari UE - n.r.). Este o chestiune care nu tine numai de plata muncii, ci si de demnitate", a afirmat ministrul, reluand teza sustinuta de toti ministrii de externe de pana acum.

In ceea ce priveste rechemarea unor ambasadori, Diaconescu a spus ca va lua aceasta decizie numai daca mandatul acestora expira sau daca se pune problema cumulului de salariu si pensie. "Si aceasta decizie se va aplica fara exceptie", a precizat seful diplomatiei. Guvernul a decis, in urma sedintei de joi, sa reduca numarul posturilor din aparatul central cu circa 2.000, iar institutiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor. Potrivit unor surse guvernamentale, posturile vizate de restructurare sunt doar cele ocupate, decizia nereferindu-se la cele vacante.

Ministrul de externe vrea sa schimbe statutul corpului diplomatic Ministrul de externe Cristian Diaconescu a spus vineri ca este necesara schimbarea statutului corpului diplomatic, pentru a fi transata de pilda problema ambasadorilor care provin din mediul politic si pentru a oferi o perspectiva clara carierei de diplomat. Intrebat de problema ambasadorilor care provin din mediul politic, ministrul a spus ca trebuie schimbat statutul corpului diplomatic.

"Statutul corpului diplomatic trebuie sa spuna foarte clar limita care trebuie respectata pentru numirea unui ambasador provenit din mediul politic", a declarat ministrul, aflat in vizita la Kiev. La instalarea lui Diaconescu in functie, in decembrie, presedintele Traian Basescu declara ca noul ministru de externe trebuie sa continue depolitizarea institutiei pe care o va conduce, intrucat MAE este locul profesionistilor in diplomatie, si nu un loc de refugiu pentru politicieni.

Diaconescu nu a putut indica insa o marja de timp in care va fi efectuata schimbarea statutului diplomatic. "Ne gandim, dar mai dureaza", a spus ministrul, care insa a subliniat vointa de a schimba statutul: "Categoric voi schimba statutul corpului diplomatic, e vorba de examene, de prognoza de cariera, de posibilitiatea ca angajatii MAE sa aiba o perspectiva pe un interval cel putin mediu de timp. Crearea unui diplomat se intinde pe o perioada lunga si multi se demotiveaza si pleaca", a argumentat seful diplomatiei.

Ministrul a mai spus ca nu va modifica salariile din minister. In ceea ce priveste rechemarea unor ambasadori, Diaconescu a spus ca va lua aceasta decizie numai daca mandatul acestora expira sau daca se pune problema cumulului de salariu si pensie. "Si aceasta decizie se va aplica fara exceptie", a adaugat ministrul. Referitor la structura ministerului, unde pana acum au fost confirmati pe posturi doi secretari de stat (Bogdan Mazuru si Doru Costea ), iar propunerea pentru al treilea - Bogdan Aurescu - nu a fost semnata inca de premierul Emil Boc, Diaconescu a confirmat ca se pastreaza postul de secretar de stat pentru romanii de pretutindeni si cel al agentului pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

De asemenea, Victor Micula, cel care s-a ocupat de organizarea summitului NATO de anul trecut, ramane secretar general al Ministerului de Externe, a precizat ministrul. El nu a exclus eventuale alte schimbari in structura ministerului, spunand ca ele vor fi anuntate la timp. Intrebat de informatiile care au aparut in presa potrivit carora Natalia Intotero, presedintele Tineretului Social-Democrat din Hunedoara, ar urma sa fie secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, ministrul Diaconescu a reamintit ca si PSD, si PD-L vor face propuneri pentru functiile de secrtar de stat, dar a spus ca inca nu are o individualizare pentru posturile neocupate. El s-a declarat insa convins ca "cei propusi vor fi totusi oameni profesionisti si calificati".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea