Social

Recomandarea aderarii Romaniei, sub semnul intrebarii

Decizia privind aderarea la 1 ianuarie 2007 sau amanarea cu un an urma sa fie luata la Consiliul European (summit-ul sefilor de stat sau de guvern din tarile membre, singurul organism european care poate hotari) de la Bruxelles din 15-16 iunie.

Aceasta amanare ar complica foarte mult lucrurile. Potrivit FT, decizia finala ar urma sa fie luata in toamna, posibil in luna octombrie. Or agenda presedintiei finlandeze din cel de-al doilea semestru al acestui an nu a fost inca stabilita si in acest moment nu se cunoaste cand ar putea fi organizat un summit consacrat aderarii celor doua tari.

O a doua problema o constituie calendarul ratificarii tratatului de aderare in conditiile in care Franta si Germania au anuntat ca nu vor ratifica tratatul decat dupa ce Consiliul European va decide data aderarii celor doua state. Presupunand ca recomandarea va fi facuta in octombrie si decizia va fi luata in noiembrie, ramane un interval foarte scurt pentru ca toate cele 25 de state membre sa ratifice tratatul in timp util. In sfarsit, exista si un al treilea set de consecinte.

Ieri, bunaoara, Irlanda a amanat decizia privind deschiderea pietei muncii pentru lucratorii din Romania si Bulgaria. Motivul pentru care presedintele Comisiei a hotarat amanarea recomandarii il constituie ramanerea serioasa in urma a Bulgariei in materie de reforme, mai ales in privinta Justitiei si Afacerilor Interne. Atat Olli Rehn, cat si Durao Barroso au subliniat ca Bulgaria nu a reusit nici macar o singura punere sub acuzare in 173 de cazuri de asasinate comandate incepand din 1992.

Surse de la Bruxelles citate de Reuters afirma pe de alta parte ca se ia in considerare si acordarea numai pentru Bulgaria a unei perioade de timp mai indelungate inainte de stabilirea recomandarii, ceea ce ar insemna decuplarea de facto a Romaniei de Bulgaria si ruperea tandemului. Ramane inca posibil, asadar, ca oficialii romani sa convinga Bruxellesul ca decuplarea este posibila, pentru ca nu ar fi drept sa platim pentru greselile altora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea