Social

#pericol radioctivitate #reactii nucleare # reactor cernobil #cernobil

Reactiile nucleare, in crestere la Cernobil, dupa ce reactorul care a explodat “s-a trezit”

La 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil, se inregistreaza o crestere semnificativa a reactiilor de fisiune intr-o incapere din complex, care este inaccesibila omului.

 

Fenomenul este analizat indeaproape de oamenii de stiinta care investigheaza daca problema se va stabiliza sau va necesita o interventie periculoasa si dificila pentru a preveni o reactie nucleara.

In interiorul reactorului deteriorat in timpul incidentului de la Cernobil au ramas mase intregi de combustibil de uraniu. Acestea mocnesc, din nou, ridicand din nou problema emisiilor reactive care au zguduit intreaga lume in urma cu 15 ani. 

"Este ca jaraticul intr-un gratar", spune Neil Hyatt, expert chimist in materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, care studiaza eliminarea deseurilor nucleare, potrivit realitatea.net.

Cum este posibil acest lucru la 35 de ani de la accident

Explozia de la Cernobil, care a avut loc in 1986 a dus la daramanarea multor ziduri si la blocarea numeroaselor camere si coridoare. Imediat dupa explozie, tone de material fisibil, care se regasea in interiorul reactorului, au fost imprastiate in intreaga instalatie, iar caldura generata a dus la topirea peretilor de beton si otel, formand substante asemanatoare lavei. Acestea sunt intens radioactive si au strabatut la etajele inferioare.

Oamenii de stiinta sustin ca o camera a subreactorului 305/2, contine cantitati mari din acest material, dar este inaccesibila si nu a mai fost vazuta de la dezastru. Acum cercetatorii analizeaza daca nivelurile crescute ale emisiilor de neutroni din camera cor creste in continuare sau se vor disipa de la sine. In cazul in care aceste cresteri nu vor inceta, oamenii de stiinta vor fi nevoiti sa gaseasca o cale de acces catre aceasta camera si sa intervina pentru oprirea unui noi dezastru.

 Sursa foto: protv.md

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea