Social

Reactii la independenta Kosovo

Viitoarea independenta kosovo naste deja reactii. Rusia a anuntat ca isi va schimba politica fata de teritoriile separatiste georgiene proruse Osetia de Sud si Abhazia, daca va fi recunoscuta proclamarea independentei Kosovo. De asemenea, politia entitatii sarbe a Bosniei a intrat in stare de alerta, dupa ce asociatiile locale si-au anuntat intentia de a organiza proteste de strada impotriva independentei provinciei Kosovo. In plus, o federatie a asociatiilor bosniace a anuntat ieri ca intentioneaza sa organizeze manifestatii pentru a cere independenta Republicii Srpska. Anuntul a fost facut de catre ministrul rus de interne care a spus ca aceasta declaratie de independenta si recunoasterea ei internationala “va obliga Rusia sa isi ajusteze pozitia fata de Abhazia si Osetia de Sud”. Duminica, prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov spusese ca Rusia nu va recunoaste regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia din Georgia, chiar daca Occidentul recunoaste independenta Kosovo. In plus, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri ca Rusia are pregatit un plan, in cazul in care Occidentul recunoaste independenta provinciei. Anterior, Putin calificase drept "imorala si ilegala" orice sustinere pentru o declaratie "unilaterala" a independentei Kosovo iar ministrul de externe rus isi manifestase siguranta asupra faptului ca acest act kosovar nu va fi recunoscut international, respingand si ideea ca Rusia ar putea adopta sanctiuni impotriva Kosovo sau a tarilor care ii recunosc independenta. Osetia de Sud si Abhazia sunt doua regiuni georgiene separatiste pe care Moscova le sustine de mai multi ani. Georgia se temea ca recunoasterea independentei Kosovo va determina Moscova sa recunoasca cele doua teritorii.

Sunt asteptate reactii violente

Anuntarea independentei ar putea aduce si violente in regiunile sarbe, asa ca politistii entitatii sarbe a Bosniei au intrat in stare de alerta a intrat in stare de alerta, dupa ce au fost anuntate mai multe proteste de strada impotriva independentei provinciei Kosovo. O federatie a asociatiilor bosniace din care fac parte fosti militari si rude ale victimelor razboiului intercomunitar din 1992-1995 a afirmat joi ca intentioneaza sa organizeze manifestatii pentru a cere independenta Republicii Srpska, daca Uniunea Europeana recunoaste independenta Kosovo. In 2007, liderii sarbilor din Bosnia lasasera sa se inteleaga ca o eventuala independenta a Kosovo ar putea fi un model de umat pentru comunitatea lor. In ultima vreme insa, ei s-au abtinut sa asocieze soarta provinciei Kosovo cu cea a Republicii Srpska, care alaturi de Federatia croato-musulmana formeaza Bosnia de la sfarsitul razboiului. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea