Social

Razboiul laptelui, pentru preturi europene

Calculul fermierilor: daca laptele se vinde in magazine la pretul din tarile UE, de ce producatorul sa nu primeasca tot un pret european?! „Mai intai ii tai pe procesatori si pe urma animalele“, a spus un sindicalist. Fermierii sunt hotarati sa nu-si mai vanda laptele decat la preturi europene. Ei spun ca, in acest moment, marii procesatori de lapte le dau preturi derizorii (maximum 80 de bani pe litru), pentru ca in final, la consumatorul roman, pretul sa ajunga la nivelul pietei europene. Pana acum, orice incercare de negociere cu fabricile de lapte le-a fost refuzata: „Singurul lor raspuns, transmis prin inter-mediari, a fost ca daca nu ne convine cat ne platesc or sa adu-ca lapte din import”, a spus Costel Caracas, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. Asa ca fermierii sunt hotarati sa treaca la masuri mai dure. Saptamana viitoare, cate 300 de oameni vor picheta fiecare „obiectiv”: sediile companiilor Friesland (Cluj), Danone (Bucuresti), Tnuva (Popesti-Leordeni), Albalact (Alba), Hoch-’land (Sighisoara) si La Dorna (Suceava). „Exista o lege, cea a pietelor agricole, prin care producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa negocieze si sa stabileasca transparent un pret al produselor“, a spus presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. In acest moment, consumatorii si produatorii sunt exploatati de procesatori si comercianti.Daca pichetele nu-i vor convinge pe procesatori sa vina la masa negocierilor, protestele vor continua cu pichetarea vamilor si blocarea intrarii laptelui din import, in special al celui din Ungaria. Apoi, fermierii vor trece la cea mai radicala forma de protest: vor refuza sa-si mai vanda laptele celor care, considera ei, „ii trateaza ca pe niste sclavi”.

„Sunt inconstienti: falimenteaza sursa de materii prime ”

Fermierii acuza marile firme de procesare ca au constituit un cartel care impune pretul si procesatorilor mai mici, dispusi sa negocieze pretul laptelui cu fermierii. „Nu stiu ce este in capul lor: ori vor sa ingroape fermierul roman si sa lase piata libera exclusiv pentru importuri , ori sunt inconstienti daca nu-si dau seama ca prin politica pe care o duc isi falimenteaza sursa de materie prima. Fermierul roman care produce lapte conform cerintelor UE ar trebui sa fie socotit erou, nu batjocorit, pentru ca a ajuns la aceeasi performanta in conditiile in care statul roman nu-i acorda nici pe sfert ajutorul oferit de alte state UE. Mi-au spus unii: «Taie-ti, nene, vacile si termina povestea». Pai mai intai ii tai pe ei si pe urma animalele. Ca sa aduc ferma de vaci la standarde UE, am facut un credit de 200.000 de euro. Am casa pusa gaj, doi copii, daca tai animalele ajung muritor de foame si eu, si copiii mei”, se plange Caracas.

Info plus

Cum se impart banii de lapte 48% iau procesatorii 40% iau comerciantii 12% iau fermierii Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea