Social

#razboi #caucaz #osetia #georgia

Razboi in Caucaz: 1.400 de persoane au fost ucise

Aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise in Osetia de Sud, in urma ofensivei georgiene, a anuntat vineri liderul teritoriului separatist, Eduard Kokoiti, citat de Interfax.

Potrivit comandatului fortelor ruse de mentinere a pacii, Marat Kupahmetov, capitala oseta a fost "aproape in intregime distrusa de numeroasele bombardamente" de artilerie. Presedintele georgian Mihail Saakasvili va decreta starea de urgenta "in urmatoarele ore", a declarat, astazi, secretarul Consiliului National de Securitate al Georgiei, Aleksandr Lomaia.

Georgia va decreta starea de urgenta in urmatoarele ore, a anuntat secretarul Consiliului National de Securitate. Potrivit oficialului, decretul se afla deja in posesia presedintelui Mihail Saakasvili pentru a fi semnat. Presedintele georgian a parasit palatul prezidential din Tbilisi pentru a se adaposti la loc sigur, dupa ce avioanele rusesti au bombardat portul Poti.

In paralel Georgia isi consolideaza vizibil contingentul sau de soldati desfasurat la granita cu regiunea separatista Abhazia, celalalt teritoriu rebel georgian, a afirmat, astazi, un oficial abhaz cu rang inalt citat de France Presse.

Guvernul din Osetia de Sud sustine ca detine controlul asupra capitalei Thinvali .

Anuntul, facut de purtatorul de cuvant al executivului, vine dupa ce ministerul Apararii de la Moscova declarase ca militarii rusi au distrus toate pozitiile armatei georgiene din jurul capitalei Osetiei. Intre timp, agentiile de presa anunta ca Georgia intentioneaza sa-si retraga o parte din trupele detasate in Irak. Fortele ruse de mentinere a pacii vor ramane in republica separetista Osetia de Sud. Declaratia a fost facuta, astazi, de comandantul fortelor, Marat Koulakhmetov, citat de agentia Interfax.

"Nu plecam nicaieri si vom continua sa ne respectam indatoririle", a completat Koulakhmetov.

In total 15 soldati ai fortelor de pace ruse au fost ucisi si alti 150 au fost raniti de gloantele armatei georgiene, vineri, in capitala oseta, potrivit purtatorului de cuvant al fortelor de pace, citat de agentia Interfax.

France Presse relateaza ca Georgia a cerut sprijin din partea Statelor Unite pentru a-si deplasa in cel mai scurt timp o parte din soldatii de pe frontul irakian inapoi in tara. Rusia a trimis, vineri, mai multe convoaie militare in regiune pentru a-i apara pe osetii care vor desprinderea regiunii de Georgia si alipirea la Federatia Rusa.

Secretarul de stat american, Condolezza Rice, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de pe teritoriul georgian.

"Facem apel catre Rusia sa inceteze atacurile militare si sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei si sa-si retraga trupele de pe teritoriul georgian", a declarat Rice, intr-un comunicat publicat de Departamentul de Stat.

Consiliul de securitate al ONU s-a reunit, vineri seara, pentru a elabora un tratat de incetare a focului in timp ce NATO sustine ca nu vrea sa se implice direct in conflict.

Consiliul de securitate al ONU se va intruni din nou, astazi, in vederea stabilirii unui proiect de tratat pentru incetarea focului.

Dincolo de razboiul declaratiilor, intrunirea de vineri seara a fost mai degraba un test de forta intre Rusia si Statele Unite, aliatul de incredere al Georgiei. La final, ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin a parut vizibil iritat de afirmatiile reprezentatului american, care a tinut sa accentueze ca Georgia a fost de acord cu incetarea focului in timp ce Moscova a refuzat sa se pronunte.

Sute de femei, copii si batrani au inceput sa paraseasca Osetia de Sud inca de la inceputul saptamanii, din cauza violentelor dintre armata separatista si cea georgiana.

Guvernul oset a cerut, miercuri, evacuarea capitalei Thinvali dupa ce trei soldati si trei civili au fost ucisi intr-un atac georgian.

Flota rusa din Marea Neagra a anuntat, vineri, ca este pregatita sa-i ajute pe refugiatii din Osetia de Sud. Mai multe autobuze incarcate cu femei, copii si batrani din localitatea Dmenisi din Osetia de Sud, atacata de Georgia, au pornit spre Osetia de Nord , parte a Federatiei Ruse. Localnicii din zona povestesc ca au gasit in curti fragmente de obuze, dupa atacurile georgiene din ultimele doua nopti.

Cateva zeci de oseti au demonstrat la Thinvali impotriva atacurilor violente ale Georgiei. Intre timp, autoritatile din Osetia de Nord fac pregatiri sa-i primeasca pe toti refugiatii din regiunea separtista georgiana.

Rusia si Georgia se acuza reciproc de inceperea atacurilor.

Oficialii georgieni spun ca rusi au atacat teritoriul georgian. Oficialii georgieni sustin ca Rusia a bombardat orasul de frontiera Kareli si orasul Gori, din estul tarii. Moscova dezminte informatia, dar reclama moartea unor soldati rusi ai fortelor de mentinere a pacii.

Dmitri Medvedev a declarat ca moartea rusilor nu va ramane nepedepsita. Premierul rus Vladimir acasa .ro/putin" title="putin">Putin a avertizat, vineri, la Beijing ca "agresiunea" Georgiei in Osetia de Sud nu va ramane fara replica. "Actele agresive" ale Georgiei in Osetia de Sud vor antrena "masuri de retorsiune", a avertizat premierul rus, care se afla la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

"Este regretabil ca in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice autoritatile georgiene intreprind acte de agresiune in Osetia de Sud", a spus Putin. "Ei (georgienii - n.r.) au lansat ostilitatile folosind tancurile si artileria", a adaugat el. "Este trist, acest lucru va provoca masuri de retorsiune", a mai spus fostul presedinte rus.

Presidintele Saakasvili cere pedepsirea Rusiei pentru atacurile asupra Georgiei.

"Daca Rusia ramane nepedepsita dupa atacurile militare asupra Georgiei, lumea intreaga va avea probleme", a atentionat presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Rusia poarta un razboi impotriva noastra, pe teritoriul nostru si suntem in situatia de a ne autoapara de puternicul nostru vecin", a adaugat presedintele georgian.

Saakasvili a comparat intrarea tancurilor ruse in Georgia cu intrarea trupelor sovietice in Afganistan, in 1979, si cu cea a fortelor actului de la Varsovia in Cehoslovacia, din 1968.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea