Social

#onu #unicef #africa #copii

Raport ONU: Aproape o treime din populatia Pamantului nu are acces la toalete

Mai mult de doua miliarde de persoane, adica aproape o treime din populatia Pamantului, nu au acces la instalatii sanitare adecvate, potrivit unui raport ONU publicat joi, relateaza AFP.

In lipsa unor progrese importante in ultimii sapte ani, unul dintre cele opt Obiective ale Mileniului, cel vizand reducerea la jumatate, pana in 2015, a numarului persoanelor fara acces la instalatii sanitare de baza, nu va fi atins, avertizeaza raportul. Documentul a fost pregatit de OMS si de UNICEF.

"In ritmul actual, lumea nu va beneficia de unul dintre obiectivele Mileniului", pentru ca "mai mult de 700 milioane de persoane" nu vor profita de el in termenul fixat, a spus Ann Veneman, directoarea UNICEF.

Cele mai multe dintre persoanele afectate se afla in Africa si Asia de Sud . De exemplu, in Eritreea doar 2% din populatie a primit instalatii imbunatatite sub forma de toalete cu apa sau latrine intre 1990 si 2006.

In Asia de Sud, circa 778 milioane de persoane continua sa foloseasca toalete in aer liber, expunandu-si copiii la risul unor boli diareice, care constituie una dintre principalele cauze de mortalitate infantila in tarile in curs de dezvoltare, potrivit raportului.

Documentul este mai pozitiv in ceea ce priveste accesul la apa potabila sigura: numarul persoanelor care nu au au acces la surse imbunatatite de apa potabila este de sub un miliard, pentru prima data din 1990. "Tendintele actuale indica faptul ca mai mult de 90% din populatia lumii va folosi surse imbunatatite de apa potabila pana in 2015", potrivit raportului.

In mai multe tari, progresele sunt considerabile. Din 1990, Myanmarul a reusit sa sporeasca accesul la apa sigura pentru 68% din popualtie, in timp ce in Vietnam 47% din populatie a obtinut un astfel de acces. Africa subsahariana ramane una dintre putinele regiuni ale lumii unde nu vor fi atinse obiectivele in materie de apa potabila, poate si pentru ca multe persoane depind de surse de apa aflate la distante foarte mari.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea