Social

Rapire atipica

Serviciile de securitate si analistii internationali au stabilit un scenariu al rapirilor din Irak. Disparitia celor trei jurnalisti romani nu se incadreaza in acest tipar.
Serviciile de securitate si analistii in domeniu au stabilit pe baza evenimentelor din ultimul an din Irak un scenariu al rapirilor. Desi au existat diferente intre cazuri, a fost posibila creionarea unui mod de operare, fapt care a usurat misiunea negociatorilor sau interventia trupelor speciale. Astfel, rapitorii transporta mai intii victimele intr-un loc sigur din punctul lor de vedere, dupa care inceara sa obtina date de ordin politic sau financiar de la persoanele rapite.

Toti jurnalistii ostatici sustin ca au fost interogati. Pentru francezul Georges Malbrunot a contat informatia oferita rapitorilor ca Franta s-a opus interventiei Coalitiei in Irak. Aceasta procedura este insa de durata, de aceea specialistii sustin ca prima revendicare se produce in cel mai bun caz dupa 24 de ore si este insotita de o inregistrare video a victimei sau teroristilor, prin care sint transmise solicitarile gruparii. Daca grupul cere o rascumparare atunci este posibil ca intre momentul rapirii si revendicare sa treaca si zece zile, intentia fiind aceea de a spori ingrijorarea autoritatilor si emotia opiniei publice pentru a creste miza negocierii in paralel atit cu trimisii guvernului, cit si cu gruparile teroriste.
Rapirea, revendicata in Irak

Au fost cazuri in care jurnalistii rapiti au fost eliberati imediat fara nici o solicitare, sau chiar dupa difuzarea casetei. Reporterul portughez Carlor Raleiras a fost eliberat neconditionat a doua zi, la fel si corespondentul britanic James Brandon, a carui capturare a fost revendicata insa, dupa 24 de ore pe o caseta video, de persoane care au amenintat ca-l vor ucide. Revendicarea rapirii se face in Irak, la postul Al Jazeera sau pe site-urile organizatiilor fundamentaliste, iar pina in momentul asumarii oficiale soarta victimelor ramine necunoscuta.

A existat o singura exceptie, ziarista Giulliana Sgrena, care a comunicat telefonic am fost rapita. Au fost situatii in care mai multe organizatii au sustinut paternintatea actului terorist, fapt care a ingreunat sarcina autoritatilor si a serviciilor, obligate sa verifice autenticitatea fiecarei revendicari. Negocierea este inceputa numai cind exista certitudinea, in urma contactelor intre presupusii rapitori si reprezentantii autoritatilor, ca asumarea este reala si ca victima este in viata. In cazul celor doi soferi bulgari decapitati in Irak, autoritatile au incercat multe canale si mult timp pentru a intra in legatura cu rapitorii. De asemenea, guvernul de la Praga a afirmat dupa rapirea a trei jurnalisti cehi ca nu a primit nici o revendicare si nici nu a intrat in contact cu rapitorii. Cu toate acestea jurnalistii au fost eliberati dupa o saptamina.
Negociatori straini

Serviciile secrete din Romania nu au fost confruntate dupa 1990 cu un caz de rapire in care sa fie implicati oficiali sau civili. Desi nu exista un negociator specializat in cadrul SIE, angajati ai Serviciului au fost instruiti de serviciile partenere din cadrul NATO pentru negocieri in situatii de conflict sau de criza. Un astfel de curs de pregatire a existat in 1999, organizat de FBI. Dar de la teorie la practica e un drum pe care celula de la criza de la Bucuresti nu-l poate strabate fara ajutorul altor structuri speciale din interiorul si din afara NATO. Serviciile romanesti au ofiteri acoperiti in zonele de conflict, dar acestia furnizeaza doar informatii.

O sursa apropiata serviciilor de informatii afirma ca avem in regiune relatii care ne pot ajuta sa stabilim un contact cu rapitorii. Cu toate acestea, procedura de negociere este delicata, intrucit rapitorii trebuie sa aiba incredere in negociator. Serviciile romanesti pot fi ajutate de cele franceze si italiene care au trecut prin experiente similare sau de cele din Orientul Mijlociu, irakiene si iordaniene. Agentiile Statelor Unite ne pot sustine informativ sau in cazul in care se va opta pentru actiune in forta: americanii nu negociaza. Cel mai probabil se va apela la un negociator specializat din regiune pentru stabilirea contactului cu rapitorii, determinant pentru eliberarea in siguranta a jurnalistilor romani.

Semne de intrebare la rapirea celor trei jurnalisti
Telefonul si SMS-ul transmis de Marie-Jeanne Ion; rapitorii confisca aparatura electronica a victimelor;
Revendicarea a fost realizata la mai putin de 24 de ore de la rapire, pe telefonul mobil al unei persoane private;
Contactul s-a produs cu posibilul rascumparator, omul de afaceri Omar Hayssam, aflat in Romania, potrivit declaratiei acestuia;
Exista o legatura anterioara evenimentului intre actorii implicati in rapire - Omar Hayssam si Mohammad Musaf - si Irak;
Calauza Mohammad Musaf avea conexiuni in guvernul irakian, din moment ce a intermediat interviurile cu premierul si presedintele autoritatii, dar nu a beneficiat de escorta;
Reactia presei internationale a fost mult mai prudenta decit in alte cazuri de rapire.
Revendicari teroriste

Cele mai periculoase grupari cunoscute in Irak pentru actiuni de rapire si atacuri teroriste sint Tawhid al Jihad, Armata Islamica din Irak, Ansar al-Sunna si Organizatia Islamica din Tara Rafidain (Mesopotamia). Cele patru grupari care au revendicat pina acum numeroase luari de ostatici sint cunoscute pentru legaturile lor cu reteaua al-Qaeda, care in Irak este condusa de teroristul iordanian Abu Musab al-Zarkawi. Pe linga cele patru, numeroase alte grupari precum Drapelele Negre, Monoteism si Jihad, Escadroanele Mujahedine, Brigazile Groazei si Armata Secreta Islamica revendica actiuni de rapire, motivate in general de plata unei eventuale rascumparari.


Lipsa protectiei, marea suspiciune

Plecarea ziaristilor in Irak a fost organizata si sponsorizata chiar de Omar Hayssam - aceasta este informatia care circula in mediul arab din Romania. Iar capturarea jurnalistilor il pune intr-o situatie dificila fata de compatriotii sai din Romania, interesati in dezvoltarea afacerilor cu Irakul.

Teoria apartine lui Nicolae Vezure ( foto ), om de afaceri din Bucuresti foarte apropiat de lumea araba din Romania. A fost interesul lui Hayssam ca acesti jurnalisti sa ajunga acolo. Un interes pur economic, al sau si al gruparii pe care o are in spate. Ei aveau o deschidere acolo, o feliuta de prajitura pentru afaceri. Acesti ziaristi ar fi deschis drumul altor oameni de afaceri arabi catre premierul irakian si guvernul de acolo, interesati sa investeasca in infrastructura locala, ne-a declarat Vezure, care face lobby de ani buni in Romania pentru Irak si pentru alte tari arabe. Bucuresteanul crede ca tintele rapitorilor au fost jurnalistii romani, cea mai buna moneda de schimb, si nu Mohammad Munaf, insotitorul lor, care locuieste in mod curent la Bagdad si ar fi putut fi luat oricind de pe strada sau de acasa, fara sa se faca prea mare zarva. Nu e Munaf cel care sa aiba asemenea dusmani. Si nici nu avea interes sau nevoie sa sponsorizeze aceasta deplasare, el doar a deschis usile. Stiti ce e Munaf pentru cei de-aici? Omul bun la toate. Un comerciant marunt care traieste din cite o delegatie pe care o aduce in Irak. Cel mult mai da o masa la Bagdad. Cei care se stiu vinati sint oameni bogati, umbla tot timpul in masini blindate. Nu e cazul lui Munaf. Potrivit lui Vezure, Omar Hayssam este intr-o postura destul de delicata acum in Romania. Cei de-aici stiu ca, daca i-a trimis acolo pe ziaristi, trebuia sa-i aduca si inapoi. Cum sa-i cazeze la hotel si sa nu-i pazeasca nimeni? E de neinteles!. Nicoale Vezure crede ca Hayssam va plati cu siguranta o parte din rascumparare, pentru ca nu are de ales. Altfel nu mai are zile. Din partea tuturor care sintem aici. Nu va ginditi ca el va trai linistit aici, daca aia ramin cu gitul taiat acolo. Potrivit omului de afaceri roman, daca rapitorii sint unii de duzina, ei vor cere bani, vor negocia, iar daca nu ii vor obtine, vor da prada rebelilor irakieni. Nu pe bani. Ar face-o mai mult ca sa scape de ei, sa nu se-apuce aia sa-i caute ei.
Cine este Nicolae Vezure

Romanul sustine ca are doar o afacere mica, un supermarket in Bucuresti. Profitind de deplasari in lumea araba de dinainte de 1989, in scopuri pe care n-a dorit sa le divulge, Vezure a participat la prime negocieri in Israel, Egipt si Irak, pe domenii comerciale si militare.

Pe plan politic, Nicolae Vezure a , in anii 90, Partidul Muncii si Dreptatii Sociale, iar acum, Partidul Socialist Roman, cel infiintat de demisionarii PRM Ilie Neacsu si Sever Mesca.
Munaf avea intrari la guvernul irakian

Mohammad Munaf, irakianul rapit impreuna cu cei trei ziaristi carora le-a fost sponsor al calatoriei la Bagdad, este un om care avea trecere la guvernul irakian post Saddam, spune Ayad Habat, 43 de ani, fost coleg de facultate la Constructii cu Munaf. Habat este proprietarul unei fabrici de conserve la Buftea, in incinta careia Mohammad Munaf inchiriase pina acum cinci ani o hala unde pusese la lucru citeva utilaje de ambalat orez. Ayad Habat ne-a declarat ieri ca Munaf avea intrari la guvernul din Irak dupa caderea lui Saddam Hussein si fusese in ultimii ani de cel putin trei ori in tara natala. Ayad a confirmat relatia apropiata dintre Munaf si bogatasul Omar Hayssan: Erau de nedespartit. De la interfonul unui apartament situat intr-un bloc modest din cartierul Drumul Taberei, sotia lui Munaf, Victorita Mohammad, a refuzat sa ne vorbeasca, motivind ca este ravasita de situatia asta speciala. (RR)
Irakienii din Bacau: Munaf a fost un prost

Cei sase irakieni care fac afaceri in Bacau sustin ca nu au auzit de Munaf, desi acesta are firma acolo si este un apropiat al lui Hayssam, care la rindul sau are de multi ani afaceri la Bacau. Intr-un centru comercial de la marginea orasului, doi irakieni extrem de precauti au vorbit in soapta despre ceea ce se intimpla cu ostaticii din Irak. Sint mai multe feluri de teroristi: cei care iau oameni pentru bani, cei religiosi, aflati in strinsa legatura cu Bin Laden, si cei care se lupta pentru Saddam Hussein. E foarte important pe mina cui au intrat. Daca e vorba de oameni importanti, atunci teroristii nu ucid cu usurinta. Ziaristii au sanse sa scape, dar irakianul, daca are si cetatenie americana, are mari sanse sa fie executat. Doar daca a ajuns la cei care vor bani are sanse sa iasa viu de acolo, ne-a povestit Mohammad Munir. Irakienii spun ca nu au auzit de Munaf, dar ca il considera pe acesta un mare prost. Eu, daca ma duc la mine acasa, dau telefoane inainte si ma asigur ca am protectie, ca o sa ma insoteasca oameni cu pusti si cutite. El i-a luat pe ziaristi si erau oaspetii lui. Trebuia sa fie sigur ca nu vor pati nimic. Daca iau un turist cu mine, mor eu inaintea lui, s-a aratat convins Munir.


Paravanul lui Hayssam

Omar Hayssam, Munaf Mohammad si Vasile Ion (foto) sint legati prin relatii de afaceri si de prietenie. Hayssam a recunoscut, de altfel, ca este amic cu amindoi si ca Mohammad ii este partener de afaceri. Ce n-a spus el reiese din schimbul de proprietate intre cei doi asupra unor firme. Trecerea societatilor Uno International SRL - Buzau, care se ocupa de tranzactii imobiliare , Bucovina Enterprises SRL - Suceava, producator de apa minerala, din mina lui Hayssam in cea a lui Mohammad pare a fi o tranzactie formala. De altminteri, Hayssam si-a facut un obicei din a trece firmele profitabile, dupa un oarecare interval de timp, de pe numele sau pe cel al unor apropiati.

El detinea pachetul majoritar de actiuni la Uno International, care, in anul 2003, a avut o cifra de afaceri de 26, 6 miliarde de lei si un profit de 11,7 miliarde de lei, la Bucovina Enterprises, care, in acelasi an, la o cifra de afaceri de 125 de miliarde de lei a inregistrat un profit de doua miliarde de lei. Desi mergeau bine, Hayssam le-a vindut pe toate lui Munaf Mohammad. Omar Hayssam este la fel de apropiat de senatorul PSD Vasile Ion, fost prefect de Buzau si tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion.

Cei doi s-au cunoscut de pe vremea cind Hayssam a cumparat combinatul de prelucrare a lemnului Foresta Nehoiu, Buzau. Presa locala a relatat repetatele interventii ale, pe atunci, prefectului Vasile Ion in favoarea colegului sau de partid Omar Hayssam, de cite ori acesta a avut probleme cu combinatul. Sindicatul de la Foresta Nehoiu l-a acuzat pe Ion ca l-a protejat pe afaceristul sirian in jefuirea combinatului. Potrivit jurnalistilor locali, cei doi au mers de mai multe ori impreuna si la vinatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea