Social

#restrictii scoli #inchidere soli #valul 6 # rafila #covid # alexandru rafila

Rafila, despre inchiderea scolilor din cauza Covid-19: “Suntem departe de acest scenariu”

In contextul cresterii alarmante a cazurilor de coronavirus din Romania, tot mai multi parinti sunt speriati ca noul an scolar va incepe cu noi restrictii. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a tinut sa anunte ca momentan “suntem departe de scenariul inchiderii scolilor”.  

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a explicat ce inseamna impunerea unor restrictii si conditiile in care acestea pot fi introduse in urmatoarea luna.

"Eu nu sunt un om ipocrit. Intotdeauna am fost sincer si am fost direct in opinii si vreau sa fiu si realist, sa inteleg daca introduci o restrictie, cand o introduci, de ce o introduci si mai ales daca este aplicabila. Daca produci efectul dorit si daca consecintele introducerii unor restrictii nu sunt dramatice pentru populatia dintr-o tara sau pentru o grupa de populatie, ganditi-va la inchiderea prelungita a scolilor.

Eu cred ca a fost o drama pentru copii din aceasta tara, pentru ca nu numai ca nu au putut sa dobandeasca cunostintele necesare, dar ei au fost foarte mult afectati emotional, dezvoltarea lor fizica si psihica a fost afectata si lucrul asta o sa-l vedem in timp.

Nimeni nu am auzit in sa aiba o discutie, macar o asumare a unor decizii care sigur la momentul acela poate au fost considerate potrivite, dar viata si exemplele din alte tari au demonstrat ca n-au fost cele mai bune decizii. N-am auzit aceasta discutie si asta nu e o scuza. Eu cred ca e o chestie de responsabilitate si de asumare si trebuie sa fie o chestie naturala atunci cand suntem in pozitia de a decide pentru vietile concetatenilor nostri”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit realitatea.net.

Reamintim ca ieri, 2 august 2022, numarul cazurilor noi de Covid a ajuns la 11.696 si s-au intregistrat 38 de decese. 

In acest context, Rafila a adaugat ca va discuta cu Ministerul Educatiei pentru a vedea daca se impun noi masuri odata cu inceperea noului an scolar, inclusiv prin purtarea mastilor. 

„Aici lucram indeaproape cu Ministerul Educatiei, e normal sa fie asa. Este bine ca la conducerea Ministerului Educatiei este un om care a inteles acest lucru si care nu este dispus sa ia masuri care sa puna in pericol, cum va spuneam, nu numai invatamantul, ci si dezvoltarea copiilor.

Mai mult, schimbarea modului de control, daca vreti, sau de monitorizare a evolutiei pandemiei, de la numar de cazuri, zone rosii, galbene, verzi si asa mai departe. Monitorizarea stricta a numarului de paturi ocupate, evaluarea capacitatii sistemului de a oferi asistenta medicala a dus la o schimbare radicala inclusiv in acest domeniu.

Noi am discutat si in valul al cincilea, am propus o inchidere temporara, pentru timp scurt, a unei scoli sau a scolilor dintr-o anumita zona, dintr-un anumit judet, cand se depasea 75% din numarul de paturi alocate.

Ori acum avem, de exemplu, 15-17% (grad de ocupare a paturilor - n.r.) suntem departe de un astfel de scenariu si nici atunci nu am ajuns in scenariul acesta care sa faca necesara inchidere a scolilor.

Ori la inceputul pandemiei, cand s-a luat acea decizie nefericita, erau 30 de cazuri pe zi in toata tara si am stat cu scolile inchise cateva luni”, a explicat ministrul Sanatatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea