Social

Putin: Rusia nu vrea o confruntare cu Vestul

Prioritatea tandemului Medvedev - Putin va fi rezolvarea problemelor economice si sociale interne. Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat ca prioritatea Rusiei, in anii ce vor urma, este rezolvarea problemelor economice si sociale, si nu revenirea la o confruntare cu Occidentul, asemanatoare Razboiului Rece. Pentru rezolvarea acestor chestiuni, liderul de la Kremlin nu se da in laturi sa puna umarul, in calitate de premier, alaturi de succesorul sau preferat, Dimitri Medvedev . El a subliniat ca va indrepta rachetele rusesti impotriva unui alt stat, doar daca va fi nevoie. Putin a explicat, in cadrul ultimei sale conferinte de presa la care au participat aproape 2.000 de ziaristi, ca pentru atingerea acestor obiective Moscova trebuie sa-si dezvolte relatii bune cu toti partenerii sai, indeosebi cu SUA. „Niciodata nu vom merge spre o confruntare, dar consideram ca putem sa ne aparam interesele politice si economice, asa cum de altfel o fac si partenerii nostri", a subliniat liderul de la Kremlin, adaugand ca Rusia mai trebuie sa invete in acest sens de la alte state.

NATO nu-si respecta angajamentele

Seful statului rus a subliniat ca orice temeri in legatura cu cresterea „agresivitatii" tarii sale nu au nicio baza reala. „Rusia si-a lichidat bazele din strainatate, nu declanseaza conflicte, nu se pregateste sa atace pe nimeni si respecta strict acordurile internationale in domeniul dezarmarii", le-a spus el ziaristilor. In schimb, spune el, alte state, inclusiv cele din NATO, nu isi respecta intotdeauna angajamentele, dand drept exemplu situatia legata de varianta revizuita a Tratatului privind fortele conventionale din Europa (CFE) si amplasarea de baze militare in apropiere de granitele Rusiei.

Politica traseelor energetice e „stupida"

Presedintele Putin a calificat drept „politica incorecta, stupida si lipsita de profesionalism" intentia statelor occidentale de a stabili cai de livrare a energiei care ocolesc Rusia. Comentand aprecierile presei americane potrivit careia Gazprom „s-ar fi implantat in corpul Europei", Putin si-a exprimat surprinderea in legatura cu faptul ca „americanii isi fac atatea griji pentru corpul Europei". „Poate din cauza ca SUA nu pot ele insele sa se dezlipeasca de acest corp", a presupus liderul de la Kremlin. El a afirmat ca Rusia nu se teme de patrunderea companiilor energetice occidentale pe piata de hidrocarburi din Rusia. „Isi fac averi din hidrocarburile noastre", a spus Putin, „dar noi nu temem de acest proces". Putin a apreciat drept „incorecta" si „naiva" politica SUA, care exercita presiuni asupra tarilor europene in tentativa de a gasi noi trasee pentru transportul hidrocarburilor si facand apel la acestea sa nu mai cumpere gaze si petrol de la rusi. „Noi stim cum actioneaza SUA in Europa. Insa in spatele acestor politici, hidrocarburile nu prea se vad", a subliniat el, mentionand ca Marea Britanie si-a epuizat resursele energetice, iar in Norvegia sunt pe cale de epuizare . Putin a amintit ca atunci cand Iranul, in jurul caruia se inflameaza situatia, a redus livrarile de hidrocarburi in Turcia, Rusia le-a compensat fara prea multa vorba.

Cooperare cu noul locatar de la Casa Alba

Liderul de la Kremlin a mai declarat ca Moscova este pregatita pentru un „dialog pozitiv" cu Statele Unite, indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie. „Nu conteaza ce se spune in campania preelectorala, interesele fundamentale ale celor doua tari vor fi in mod inevitabil indreptate spre construirea unui dialog pozitiv intre cele doua administratii. Cel putin un parteneriat", a spus el. Putin a ironizat-o pe senatoarea Hillary Clinton, candidata la Casa Alba, recomandandu-i sa isi foloseasca mai mult capul, in loc sa se lase condusa de emotii. El n-a iertat-o pe fosta prima doamna a Americii care l-a facut „agent KGB fara suflet". Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea