Social

Putin - in vizita la Sarkozy, pentru discutii ca de la un „presedinte“ la altul

Rusia cere ajutorul Frantei pentru a repara relatiile cu UE.

Nici nu si-a incheiat bine presedintele rus Dmitri Medvedev primul turneu extern (in China si Kazahstan), ca predecesorul sau, actualul premier, Vladimir Putin, a si inceput o vizita de doua zile in Franta, pe care multi o considera a avea “valente” prezidentiale.

Putin se afla in Franta in perioada 29-30 mai, la invitatia presedintelui Nicolas Sarkozy, cu care a legat o relatie stransa inca dinainte de sfarsitul mandatului sau de presedinte, insa va avea o intrevedere si cu omologul sau, premierul francez Francois Fillon .

Presa rusa subliniaza insa ca anvergura subiectelor care vor fi abordate la nivel de prim-ministri nu justifica aceasta vizita, care are mai mult ca sigur “valente prezidentiale”, iar convorbirile cu Sarkozy vor depasi cadrul cooperarii dintre companiile ruse si franceze.

Directorul Departamentului Europa din cadrul Ministerului rus de Externe, Oleg Belous, a recunoscut ca vizita lui Putin in Franta a generat putina “agitatie” la Paris, intrucat toti inteleg ca “Putin nu este un simplu premier”.

Oficial, el este seful cabinetului de ministri, insa in mod real cu el poate fi abordata o paleta larga de probleme, unele de competenta unui sef de stat, scrie Kommersant, intarind observatiile analistilor cu privire la adevarata identitate a celui care conduce Rusia.

Acordul Rusia-UE

Potrivit presei ruse, in timpul intalnirii cu Sarkozy, Putin va incerca sa rezolve probleme pe care ar fi trebuit sa le negocieze Medvedev, cel mai important subiect fiind incheierea acordului dintre Rusia si UE.

Semnarea unui nou acord cadru de cooperare si parteneriat cu UE este principala problema a Rusiei, comenteaza publicatia Kommersat, citata de Rompres. Precedentul acord, semnat in 1994, a expirat in 2007, de aceea in ultimii doi ani Moscova si Bruxellesul au incercat sa elaboreze un nou document. Insa inceperea negocierilor a esuat sistematic, din cauza opozitiei Lituanieni si Poloniei.

In prezent, convorbirile urmeaza sa primeasca unda verde la summitul Rusia-UE, ce se va desfasura in perioada 26-27 iunie, la Hanti-Mansiisk, in Siberia . Pentru ca mai multe state europene insista sa mai negocieze pe marginea acordului, Rusia conteaza mult pe rolul Frantei care va prelua la 1 iulie presedintia semestriala a UE, iar Parisul doreste ca acordul cu Rusia sa nu fie taraganat si considera ca trebuie sa se tina cont si de interesele rusesti.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea