Social

#vladimir putin #ucraina #furt gaze #uniunea europena #reducere tranzit

Putin avertizeaza: Daca Ucraina mai fura pentru europeni reducem iar tranzitul

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca tara sa va reduce din nou livrarile de gaz spre Uniunea Europeana, daca va constata ca gazul dispare din conductele ucrainene.

Premierul rus a mai spus ca tara sa nu va mai admite pe viitor furtul de gaz rusesc , informeaza RIA Novosti. Rusia si Uniunea Europeana au semnat sambata un protocol de acord pentru controlul tranzitului de gaz rusesc via Ucraina, premierul ceh Mirek Topolanek urmand sa mearga la Kiev pentru a obtine si semnatura partii ucrainene.

UE ar trebui sa dea in judecata Ucraina Putin a mai declarat ca Europa ar trebui sa isi foloseasca dreptul de a actiona in instanta Ucraina pentru sistarea tranzitului gazului. Potrivit lui Putin, Rusia va relua livrarea de gaz rusesc catre Europa imediat ca mecanismul de control pentru care a convenit cu UE va intra in functiune. Este vorba de observatori care vor supraveghea tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean. O prima companie europeana, societatea EMFESZ din Ungaria, a anuntat sambata ca a depus plangere impotriva Naftogaz pentru intreruperea tranzitului de gaz. Este prima consecinta judiciara a crizei gazului in afara Ucrainei si Rusiei.

Putin nu vede de ce Ucraina nu ar semna protocolul Premierul rus nu vede niciun motiv pentru ca Ucraina sa nu semneze protocolul pentru monitorizarea trazitului gazului rusesc. "Documentul trebuie semnat de Kiev, nu vad niciun motiv de a nu semna aceasta hartie", a declarat Vladimir Putin la conferinta de presa de dupa intalnirea cu omologul sau ceh Mirek Topolanek.

La randul sau, Topolanek a fost de acord ca nu vor fi obstacole. Desi atat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, cat si premierul Iulia Timosenko se declarasera de acord cu semnarea documentului, Gazprom l-a acuzat marti pe Iuscenko de blocarea protocolului. "Reluarea livrarilor de gaz este, din nou, amanata de decizia sau lipsa de decizie a presedintelui ucrainean", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom Serghei Kuprianov.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea