Social

Puterea si opozitia s-au paruit cu entuziasm pe raportul lui Tariceanu

Venit in parlament sa prezinte un raport al pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, premierul si presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a provocat un veritabil spectacol care a culminat cu o demonstratie de zile mari a "solidaritatii" clasei politice in ceea ce priveste principalul obiectiv de politica externa. Dupa ce au spus rugaciuni in grup si au mimat piosenia fata de momentul decembrie A'89, puterea si opozitia au trecut la schimburi de acuzatii grave, premierul aruncandu-le in fata pesedistilor faptul ca sunt comunisti, in timp ce social-democratii i-au replicat ca este un mincinos . Pesedistii s-au suparat chiar de la inceputul dezbaterilor pentru ca au fost prinsi pe picior gresit atunci cand Tariceanu a pus tirul pe partidul lor, invocand "congregatia baronilor" din vechea legislatura, congregatie ce a blocat drumul spre Europa. Surpriza neplacuta a pesedistilor s-a datorat faptului ca premierul si-a schimbat in ultima clipa pledoaria, radicalizand mesajul distribuit cu o zi inainte parlamentarilor. Spre finalul sedintei comune a celor doua Camere ale forului legislativ, reprezentantii PSD au cedat nervos si au parasit sala.



Iritarea opozitiei a plecat de la faptul ca raportul citit de Tariceanu in plenul celor doua Camere ale forului legislativ si documentul pe care il primisera ei cu o zi inainte erau doua chestiuni diferite. Astfel, pesedistii se asteptau sa-l asculte pe premier sustinand un discurs mai degraba tehnic, referitor la pasii facuti in procesul de aderarea la Uniunea Europeana, insa Tariceanu a inceput sa ii atace dur, folosindu-se de acest prilej pentru a repune pe tapet toate ispravile fostului guvern. El le-a reprosat pesedistilor ca i-au lasat mostenire o Romanie codasa la integrare, dominata de "congregatia baronilor PSD si clientelismul politic care impiedicau orice pas real catre Europa". "Negocierile de integrare au fost incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala", le-a mai reprosat Tariceanu, adaugand ca Romania a fost singurul stat candidat caruia i-au fost impuse clauze de salvgardare suplimentare pe domeniul luptei anticoruptie si justitie. Tariceanu a sintetizat abordarea PSD asupra aderarii la UE prin cuvantul hotiei, invocand faptul ca reprezentantii fostei puteri au inteles sa absoarba fondurile comunitare in propriile buzunare, dupa modelul Rodica Stanoiu . In acest context, el a spus ca nu poate exista un consens cu opozitia pe tema integrarii europene. Premierul a mai sustinut ca acutala putere a reusit sa recastige credibilitatea in ochii oficialilor europeni si sa demareze reforme substantiale in domeniul justitiei.


Tariceanu - "mincinos", Geoana - "prostanac"


Imediat dupa ce premierul si-a rostit discursul, pesedistii au declansat un intreg scandal, cerand chiar pauza de consultari. Pentru ca au facut atata caz de faptul ca Tariceanu si-a modificat discursul, pesedistii s-au pus in situatia de a fi suspectati de lipsa de inteligenta necesara unui om politic care trebuie sa fie gata oricand sa isi improvizeze pledoariile. Senatorul liberal Puiu Hasotti a lasat sa se inteleaga ca poate nu intamplator insusi parintele spiritual al PSD, Ion Iliescu, l-a botezat pe Geoana "prostanacul". Schimbul de replici a continuat, presedintele PSD, Mircea Geoana, spunand ca Tariceanu a prezentat un raport mincinos si ca, in loc sa faca apel la consens national pe problema integrarii europene, a declansat un adevarat razboi politic cu opozitia. "Damboviteni cum suntem si cum sunteti, am reusit sa aruncam in aer si aceasta bruma de consens national. Ati vorbit despre congregatia baronilor, doriti sa vorbim despre clubul petrolistilor, vreti sa vorbim despre clubul oligarhilor pe care guvernul dvs. ii reprezinta?", a spus Geoana, adaugand ca Romania risca sa nu intre in UE la 1 ianuarie 2007.


Noua "mama Omida" a politicii romanesti


Liderul pesedist i-a mai spus lui Tariceanu ca incearca sa recupereze scaderea sa in sondajele de opinie prin criticile aduse opozitiei, pe un ton virulent, si a reafirmat faptul ca acesta ar fi cerut pana nu demult sprijinul PSD pentru a-si pastra scaunul de premier. Replica lui Tariceanu a fost insa pe masura, presedintele PNL atragandu-i atentia ca este o simpla papusa, iar sforile sunt manevrate de alti pesedisti. "Incercati sa fiti mai convingator si mai popular in propriul partid. Nu v-ati vazut ieri la televizor, incadrat de Nastase, Mitrea si Iliescu, cat de mic si ridicol erati?", i-a replicat Tariceanu. Parafrazandu-l pe Traian Basescu, premierul i-a mai spus lui Geoana: "nici nu stii cat de mic incepi sa fii", adaugand ca profetiile facute de acesta pe tema amanarii cu un an a aderarii la UE il califica cu succes pentru apelativul de "noua a politicii romanesti".


Pesedistii, la gatul parlamentarilor UDMR


Luat de val, Geoana a exploatat la maximum si problema legii privind statutul minoritatilor, acuzandu-i pe fostii parteneri de guvernare de la UDMR ca fac presiuni asupra Parlamentului European pentru a forta mana Bucurestiului. In timp ce liderul PSD se dezlantuise, senatorul UDMR Zoltan Puscas s-a ridicat din banca si a inceput sa strige "rusine", afirmand ca membrii comunitatii maghire nu sunt cetateni de rangul doi, iar altul i-a spus lui Geoana ca este "un mic Vadim". Acuzatiile lui Geoana, cum ca maghiarii nu au limite in a-si promova propriile interese inguste, l-au determinat si pe senatorul Gyorgy Frunda sa il cheme pe liderul PSD la tribuna pentru a-si cere scuze, demersul sau fiind insa inutil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea