Social

PSD si PRM nu vor vota bugetul premierului

Conflictul dintre guvern si sindicatele din invatamant a fost principalul punct de divergenta la dezbaterile privind bugetul de stat pe 2006, discutii incepute ieri in plenul reunit al celor doua Camere ale forului legislativ. Dupa dispute politicianiste, reprezentantii PSD si PRM au anuntat ca nu vor vota bugetul propus de premierul Calin Popescu Tariceanu. Proiectul va fi dezbatut pe articole pana vineri, urmand ca ulterior sa primeasca si votul final al celor doua Camere.






Conflictul dintre guvern si sindicatele din invatamant a fost principalul punct al disputei la dezbaterile privind bugetul de stat pe 2006, dezbateri care au inceput ieri in plenul reunit al celor doua Camere ale forului legislativ. Dupa discutii politicianiste, reprezentantii PSD si PRM au anuntat ca nu vor vota bugetul propus de premierul Calin Popescu Tariceanu.



Timp de peste doua ore, deputatii si senatorii nu au facut altceva decat sa respecte "buna traditie" care spune ca orice sedinta trebuie sa inceapa cu discutii sterile privind procedurile parlamentare. Pesedistii si peremistii au speculat conflictul dintre guvern si sindicatele din invatamant si au solicitat cu insistenta retrimiterea proiectului de buget la comisiile de specialitate astfel incat acesta sa fie modificat in acord cu promisiunile facute profesorilor, respectiv alocarea a 5% din PIB pentru educatie. Dezbaterile pe buget au inceput insa si s-au desfasurat intr-o atmosfera destul de apatica, alesii fiind mai curand interesati sa comenteze pe la colturi decizia Curtii Consitutionale ce i-a salvat pe Nastase si Vacaroiu. De altfel, presedintele Camerei Deputatilor , Adrian Nastase, a tinut sa conduca sedinta comuna si sa faca uz de autoritatea sa de sef al forului legislativ, intervenind destul de hotarat pentru a taia microfonul unor parlamentari care veneau cu tot felul de idei procedurale.


Premierul nu renunta de dragul sindicalistilor


Deputatul PSD Florin Iordache i-a facut mincinosi pe reprezentantii guvernului pe motiv ca una declara si alta scriu in proiectul de buget . El s-a referit concret la faptul ca, desi Tariceanu si ceilalti guvernanti spun ca profesorii si elevii vor primi 5% din PIB, proiectul supus dezbaterii parlamentare prevede doar 3,5%. Venit in fata celor doua Camere ale parlamentului, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost ferm, declarand ca bugetul nu trebuie modificat pentru ca acordul cu sindicatele din invatamant nu va fi pus in practica pana ce profesorii nu inceteaza greva, iar sumele suplimentare vor fi introduse abia la rectificarea bugetara din 2006. "Acordul cu sindicatele din invatamant va fi pus in aplicare in momentul in care greva va inceta. Angajamentul ramane valabil si se va materializa in 2006, in masura in care aceste proiecte vor deveni finantabile", a precizat primul-ministru. "Economia romaneasca nu-si permite in acest moment sa finanteze cresteri salariale majore. (...) De aceea, ne angajam sa mentinem puterea de cumparare a profesorilor printr-o majorare salariala in 2006. Insa ceea ce am oferit este maximum pe care ni-l putem permite, pentru a nu destabilize economia", a mai declarat Tariceanu. Seful executivului a mai acuzat guvernul Nastase ca a "vandut iluzia unor cresteri salariale" din cauza campaniei electorale, fara a identifica insa resursele necesare finantarii acestei promisiuni.


Un proiect nerealist


Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, a spus ca partidul sau va vota impotriva bugetului, daca amendamentele propuse de colegii sai social-democrati nu vor fi acceptate in plenul reunit. Liderul principalului partid de opozitie a criticat proiectul inaintat de Tariceanu, calificandu-l drept nerealist. "Niciodata in ultimii 15 ani nu a eistat o diferenta atat de mare intre realitatea sociala si economica si proiectul de buget", a mai declarat Geoana, sustinand ca acest lucru este usor de inteles in conditiile in care executivul este condus de un liberal pe care nu-l intereseaza problemele sociale. Potrivit lui Geoana, bugetul lui Tariceanu nu raspunde nici nevoilor de integrare in Uniunea Europeana, fiind construit pe o fictiune. Pesedistii au mai speculat si faptul ca bugetul ar fi fost criticat chiar de parlamentarii puterii, invocand nemultumirile deputatului liberal Mona Musca. Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu si premierului Tariceanu, deputatul PNL a cerut majorarea sumelor alocate culturii cu 0,05% din PIB. Peremistii s-au alaturat si ei principalului partid de opozitie si au precizat ca se vor pronunta impotriva proiectului ce va fi dezbatut pe articole pana vineri, urmand ca ulterior sa primeasca si votul final al celor doua Camere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea