Social

#pensii #crestere #guvern

PSD cere majorarea punctului de pensie de la 1 octombrie

PSD a cerut duminica, prin vocea fostului ministru al Muncii , Marian Sarbu, devansarea cresterii punctului de pensie incepand cu 1 octombrie si a acuzat Executivul ca s-a inspirat din oferta electorala a social-democratilor in negocierile privind majorarea salariului minim.

Fostul ministru al Muncii Marian Sarbu a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca in conditiile cresterii preturilor la utilitati si a degradarii puterii de cumparare "ar fi mult mai logic" ca devansarea majorarii punctului de pensie sa fie aplicata incepand cu 1 octombrie, si nu 1 ianuarie, asa cum a promis guvernul Tariceanu.

Vicepresedintele social-democrat a afirmat ca PSD "va insista" pe devansarea majorarii punctului de pensie incepand cu 1 octombrie, deoarece in aceasta perioada, cand trebuie propus si bugetul, vor fi stabiliti si indicatorii macroeconomici pe anul viitor. De asemenea, fostul ministru al Muncii a declarat ca pastrarea puterii de cumparare a pensionarilor ar fi trebuit acoperita printr-o crestere de 10% a punctului de pensie incepand cu 1 iulie si a criticat executivul ca nu a luat aceasta masura.

Vicepresedintele PSD a acuzat Guvernul ca "in mod intamplator" a preluat oferta electorala a partidului in negocierile cu sindicatele privind majorarea salariului minim. Potrivit lui Sarbu, este o "coincidenta putin bizara" ca primul ministru a vorbit despre faptul ca la cei 600 de lei  (cat va fi salariul minim incepand cu 1 ianuarie 2009, asa cum a promis Guvernul, n.r.) se vor adauga anual, dupa negocieri intre sindicate si patronate , cifra de 100 de euro. "Asta inseamna ca, in patru ani de zile, in mod absolut intamplator, salariul minim pe economie ar putea sa ajunga la 1000 de lei. Asta inseamna exact cifra pe care a propus-o PSD in cadrul ofertei sale electorale", a mai spus Sarbu.

Excedentul bugetului de pensii va depasi, pana la sfarsitul anului, un miliard de lei si ar putea sustine cresterea pensiiilor cu 30 la suta, incepand cu luna noiembrie, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu .

Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei. Ministrul Pacuraru mai spunea, insa, ca pentru majorarea din 2009 va fi nevoie de un imprumut de la bugetul de stat.

Sindicatele si patronatele au cerut un termen de aproximativ zece zile pentru a consulta structurile de conducere si teritoriale, urmand ca, la expirarea termenului, sa ofere un raspuns la oferta Guvernului de a majora salariul minim la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor , Varujan Vosganian, la finalul consultarilor de miercuri cu sindicatele si cu patronatele.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea