Social

PSD: Basescu si-a intensificat practicile autoritare si pozeaza in salvatorul neamului!

"Intensificarea comportamentului autoritar al lui Traian Basescu - Raport de avertizare" este documentul de uz intern al PSD pe care liderii principalului partid de opozitie l-au discutat in sedinta de ieri a Biroului Permanent National, dupa cum ne-au declarat surse din partid.

Scurt si la obiect, in doar doua pagini, raportul reprezinta o analiza a atitudinii politice a lui Traian Basescu din ultima perioada. Pe baza acestei analize, liderii PSD au primit recomandari cu privire la modul in care sa actioneze in perioada urmatoare.

"Traian Basescu pregateste modificarea raportului de forte de pe scena politica romaneasca, in favoarea sa, prin miscari de ordin tactic si pregatirea unei strategii pe termen mediu si lung" este ideea principala pe care se bazeaza intreaga analiza.


Basescu vrea un PNL formatiune leguma

Conform documentului, "principalul obiectiv pe termen scurt al lui Traian Basescu este distrugerea gruparii Patriciu- Tariceanu din PNL, pentru a putea forma din acest partid o formatiune leguma, manipulabila in folosul Presedintelui". Analistii PSD considera ca "nu este intamplator faptul ca toate grevele, sau amenintarile cu greva, vin din partea unor sindicate care activeaza in zone administrate de ministrii PD: educatie, transporturi, functionari publici ". Liderii PSD sunt avertizati ca aceasta este o noua tactica a lui Basescu, tactica pe care analistii partidului au numit-o " lovitura de stat sindicala". "Dorinta lui Traian Basescu este de a crea o presiune sociala atat de mare, incat sa provoace intr-un fel sau altul demisia primului-ministru", se arata in document.


Favorizat de lupta interna din partide

Modificarea raporturilor intre institutiile statului este o tema careia i se acorda foarte multa atentie in raportul de avertizare discutat ieri de liderii social-democrati. Conform documentului, Traian Basescu a inceput sa pregateasca terenul in acest sens prin "promovarea tezei parlamentului unicameral , incercarea de modificare a cadrului legal pentru desfasurarea referendumului, lansarea publica a dorintei de a crea un sistem prezidential in care partidele politice sa fie ingradite in tarcul unui parlament unicameral , iar Presedintele sa intre in direct cu poporul prin consultari populare". Toate aceste pregatiri i-au determinat pe analistii PSD sa concluzioneze ca "in prima parte a anului 2006 Traian Basescu isi va intensifica actiunile pentru modificarea raporturilor constitutionale dintre institutii".

Liderii PSD sunt avertizati ca "partidele politice, prin competitia dintre ele si din interiorul lor, favorizeaza proiectul autoritar al lui Traian Basescu".

Mai mult, documentul atrage atentia asupra faptului ca seful statului "procedeaza intr-o maniera similara cu regele Carol al-II-lea: face tot ce este posibil pentru a scadea autoritatea institutiilor politice, a partidelor in principal, pozand, in acelasi timp, in salvatorul neamului".


Presedintele sa fie ales de Parlament

In urma acestei analize, conducerea PSD este sfatuita sa-si indrepte atentia catre recastigarea electoratului indecis printr-o "relansare morala a PSD": "Actuala putere este in pragul dezintegrarii, dar PSD nu creste in sondajele de opinie pentru ca nu este considerat o alternativa, din moment ce este inca asociat foarte puternic cu coruptia in zona electoratului din mediul urban". De asemenea, se pune accent pe faptul ca "recastigarea electoratului fluctuant nu se va putea face daca acesta nu va primi speranta". O alta recomandare analizata de liderii PSD in sedinta de ieri priveste problema parlamentului unicameral: "Social-democratii sustin parlamentul unicameral numai daca acest lucru se face in cadrul unei redefiniri mai ample a raporturilor dintre institutii, PSD dorind crearea unei republici parlamentare clasice, in care Presedintele Republicii sa fie ales de Parlament". Cat despre prima problema analizata, cea a transformarii PNL in "formatiune leguma" de catre Basescu, liderii PSD sunt sfatuiti sa "incerce sa atenueze presiunea sindicatelor asupra guvernului". Si asta deoarece "daca Traian Basescu va reusi sa invinga grupul Patriciu-Tariceanu din PNL, urmatoarea tinta va fi, fara indoiala, PSD".


Campeanu: Vrea dezagregarea PNL

Teza PSD, conform careia presedintele Basescu urmareste transformarea PNL in "formatiune leguma", este confirmata chiar din interiorul PNL.

"Sentimentul nostru, al tuturor, dar si al opiniei publice, este ca Traian Basescu urmareste prin actiunile sale dezagregarea PNL", a declarat ieri senatorul liberal Radu Campeanu . Conform AMPress, Radu Campeanu a afirmat luni ca seful statului a facut o greseala majora ducandu-se la Palatul Victoria in plina desfasurare a negocierilor intre Guvern si sindicate. "Presedintele a dorit, prin actiunea sa, sa aduca un procent in plus la propria propaganda. In acest fel, Basescu creeaza un soi de instabilitate a puterii politice si a vietii noastre in general, inducand un fel de conflict in toata aceasta politica de provocare pe care o face", a declarat senatorul liberal.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea