Social

#judecatori #protest #ministru #cedo #magistrati #predoiu

Protestele judecatorilor iau amploare, ministrul Predoiu cere calm

Protestul judecatorilor ia amploare. Dupa ce in ultimele zile au refuzat sa intre in salile de judecata, magistratii au anuntat ca vor vor intrerupe activitatea, de maine, timp de trei ore pe zi, in intreaga tara si vor face plangeri la CEDO. Ca raspuns la anuntul privind aceste masuri de protest, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu , a facut astazi un apel catre judecatori sa nu mai intrerupa activitatea, precizand ca ministerul nu a luat nici o masura de reducere a salariilor magistratilor.

Reprezentantii asociatiilor magistratilor din Romania au anuntat astazi ca protestele vor avea loc in fiecare zi de lucru, intre orele 9:00 si 12:00, pana cand se vor rezolva problemele din Justitie, anunta Realitatea TV. Protestatarii spun ca vor cere Guvernului demiterea ministrului Justitiei si inlocuirea lui cu unul care va administra mai bine problemele din sistemul judiciar romanesc.

Magistratii sunt nemultumiti din cauza ca ministerul Justitiei a decis taierea anumitor sporuri care le erau acordate judecatorilor, lucru care a dus la reducerea cu aproape 50% a veniturilor acestora. La aceasta problema s-au adaugat insa si altele: faptul ca anumite condamnari primite la CEDO le sunt imputate judecatorilor, dar si conditiile de lucru ale magistratilor si modul in care au fost elaborate noile Coduri juridice .

In replica, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a lansat astazi un apel catre judecatori, rugandu-i sa revina in salile de judecata si sa nu mai intrerupa activitatea. El i-a laudat pe cei care nu au dat curs protestului, precizand faptul ca ministerul nu a luat nici o masura de reducere a salariilor ci doar a anuntat managerii de instante in legatura cu faptul ca nu mai exista bani pentru plata sporurilor care au fost castigate de magistrati in instanta.

In aceasta dimineata magistratii de la toate instantele din Bucuresti, Ilfov, Cluj si Iasi au decis suspendarea, pentru trei ore, a sedintelor de judecata, pentru a doua zi consecutiv, protestand fata de anularea sporurilor care reprezentau 50% din veniturile lunare. Reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor au inceput de ieri discutii referitoare la posibila declansare a unui conflict de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea