Social

#proteste Romania #proteste #presa internationala

Protestele din Romania, in vizorul presei internationale

Peste 200.000 de oameni, din intreaga tara, au iesit miercuri seara pentru a protesta fata de proiectul de lege adoptat de guvern, privind gratierea si amnistitia. Protestele nu au trecut neobservate de presa internationala.

Revolta oamenilor a fost subiect de discutii pentru multe publicatii din afara. Iata ce au scris acestia despre Romania.

Reuters a scris despre protestele din Romania si a amintit de faptul ca in urma ordonantelor pe justitie, mai multi politicieni ar urma sa scape de procesele in desfasurare, in frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

"In Bucuresti, capitala Romaniei, a avut loc unul dintre cele mai mai proteste anti-guvernamentale dupa aprobarea unui decret care ar putea elibera din inchisoare zeci de oficiali", informeaza BBC News. Totodata, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat pentru BBC ca "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, nu sa fie anulata. Urmarim ultimele evenimente din Romania cu mare ingrijorare".

BBC a adaugat in articol ca jandarmii au fost nevoiti sa apeleze la gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, dupa ce o parte din manifestanti a aruncat cu petarde si fumigene, potrivit mediafax.ro.

"Din multe puncte de vedere, protestul din Romania subliniaza o linie de fractura familiara in Europa, explorand o clasa urbana, cosmopolita impotriva populatiei rurale, loiale unui partid populist ale carui politici devin tot mai anti-imigrante. in Romania, aceasta ruptura devine tot mai turbulenta", scrie The Wall Street Journal.

Site-ul Euronews l-a citat pe Lucian Mandruta care a declarat ca "Este o manifestare incredibila a dezamagirii acestor oameni care simt ca au fost inselati. Ei au fost inselati de Guvern. Guvernul socialist a venit la putere in urma cu o luna si a reusit sa scoata pe strazi 100.000 de persoane impotriva sa, intr-o masura fara precedent".

"Protestatarii din Bucuresti condamna o decizie guvernamentala de a decriminaliza infractiuni de proasta administrare, intr-una dintre cele mai mari demonstratii de la revolutia din 1989", adauga Euronews.

"Dupa marti noaptea, Guvernul s-a abtinut de la declaratii, dar miercuri ministrul Justitiei, Florin Iordache, a scris pe Facebook ca nu este "nimic secret, ilegal sau imoral" in privinta decretului de urgenta. (Administratia de la, not. red.) Bucuresti a declarat ca pune in linie legislatia cu constitutia. Dar criticii spun ca principalul beneficiar (al decretului, not. red.) este liderul PSD, Liviu Dragnea, care in prezent se afla in proces pentru potential abuz de putere, precum si altii politicieni de stanga", scrie France 24, care a mai adaugat ca "Cel putin 200.000 de protestatari, potrivit estimarilor presei, au infruntat temperaturi sub zero grade Celsius pentru a protesta, unii dintre acestia strigand: "Hotilor!" si "Demisia!", la o zi dupa ce Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta".

Si Deutsche Welle a scris despre protestele din Romania: "Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franta, Olanda si Belgia au emis o declaratie comuna prin care condamna noile masuri ce "submineaza progresul statului de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat ca Guvernul ar trebui sa "abroge acest curs inutil".

Sursa foto: exclusivNews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea