INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

#protest de amploare #angajati #salarii #noaptea muzeelor #muzee

Protest de amploare. Multe muzee din Romania nu vor participa la Noaptea Muzeelor 2024. Angajatii, nemultumiti de salarii

O mare parte a muzeelor din Romania, nu vor participa la Noaptea Muzeelor, ca forma de protest. Angajatii sunt nemultumiti de "disproportiile salariale majore, incorecte si nejustificate" dintre muzeografi, cercetatori, restauratori si ale posturi de profil din Ministerul Educatiei.

"Luand act de disproportiile salariale majore, incorecte, nejustificate, aparute intre muzeografi, cercetatori, conservatori, restauratori si celelalte posturi de profil din reteaua Ministerului Educatiei, cu peste 20-30% mai mari decat ale celor cu responsabilitati mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior si complexitate a muncii net superioare din institutiile muzeale aflate in reteaua Ministerului Culturii sau a autoritatilor locale, generate de aplicarea globala si necorelata sistemic a reglementarilor de salarizare din invatamant, Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor, organismul stiintific de specialitate cu rol consultativ in domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, isi exprima respectul fata de decizia unei mari si reprezentative parti a muzeelor din Romania de a nu participa in acest an, urmare a acestei situatii nefiresti, la editia jubiliara a Noptii Muzeelor, sub deviza „Noapte in muzeele din Romania„", transmite Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor.

In comunicatului citat se mai precizeaza ca, "desconsiderarea pregatirii complexe a specialistilor din muzee, tratamentul discriminatoriu intre diferitele tipuri de institutii culturale, subfinantarea cronica a muzeelor, nu creeaza conditiile necesare pentru ca sectorul muzeal sa isi recapete demnitatea pe masura valorii sale, a complexitatii activitatii si a raspunderii, dupa cum nu creeaza conditiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematica la achizitiile de pe piata de profil nationala si internationala". 

Avand in vedere ca o decizie in acest sens este amanata, dar si ca organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se desfasoara in afara orelor de program, si se bazeaza pe participarea voluntara a personalului, personalul din domeniu doreste sa tina muzeele inchise ca forma de protest.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea