Social

Protectia mediului devine profitabila la CSR'08

Cu gropile de gunoi pline, Romania este de-abia la inceput in domeniul managementului deseurilor. Cand criza economica ne ameninta, e momentul sa luam in seama faptul ca masurile ecologice nu inseamna cost suplimentar , ci pot inseamna de multe ori profit pentru companii.

In cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Internationala de Responsabilitate Sociala Corporatista, workshopul " Managementul deseurilor , un pas mai aproape de un mediu mai bun" a oferit cateva sugestii pentru imbunatatirea profitabilitatii firmelor care iau masuri ecologice de reducere a deseurilor.

Din experienta internationala, stim ca cele cinci optiuni pentru deseuri sunt in ordine crescatoare a impactului asupra mediului: eliminare, reducere, refolosire, reciclare, aruncare. Politica dusa pe termen lung de Uniunea Europeana pune accent pe prevenirea formarii deseurilor, aceasta fiind solutia cea mai viabila din punct de vedere economic. 

Expertul britanic Keith Brown (Project Director, AEAT) a discutat despre Envirowise, un proiect britanic in care firmelor le este acordata consultanta pentru gasirea unor solutii de protectie a mediului prin reducerea deseurilor, solutii care au un impact semnificativ si in cresterea profitului. reducerea consumului de apa prin refolosirea ei in procesul de productie si gasirea unor solutii mai inteligente de impachetare sunt doar doua cai pentru a scadea facturile.

In Romania, cantitatea de deseuri pe cap de locuitor este de 340 kg/an. Din acestea 50 kg sunt numai ambalaje. Lorita Constantinescu (Public Relations & Communication Manager, Ecorom Ambalaje) a explicat cerintele pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in urmatorii ani conform legislatiei europene cu privire la cresterea numarului de amabalaje recuperate si reciclate care tin atat de companii cat si de public.

In conditiile in care gazul metan produs de gropile de gunoi are un efect de douazeci de ori mai mare ca CO2 asupra incalzirii globale, devine evident faptul ca Romania nu poate sa produca din ce in ce mai multe gunoaie pe care sa le tot ingroape. E timpul ca firmele mari si mici sa inceapa sa foloseasca solutii pentru reducerea deseurilor si in afara de mediu, ele pot ajutala cresterea propriului profit.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea