Social

#comisia prezidentiala #droguri #prostitutie

Prostitutie si droguri in raportul comisiei prezidentiale

Raportul comisiei prezidentiale, "Riscuri si inechitati sociale in Romania", a recomandat legalizarea prostitutiei si dezincriminirea consumului de droguri.

La raportul de 382 de pagini au lucrat 23 de specialisti timp de 5 luni. Actul se concentreaza asupra modalitatilor de rezolvare a unor probleme sociale, dar cele mai controversate aspecte sunt prostitutia si consumul de droguri.

In estimarile comisiei, 24.000 de romance practica prostitutia si munca lor ar putea ajuta considerabil bugetul daca ar fi impozitata. "In momentul achitarii, clientul va primi bon fiscal , iar statul va percepe impozit", a explicat Doru Buzducea, unul dintre specialisti care au lucrat la acest capitol din raportul prezidential.

Revista "Capital" analiza in 2007 situatia prostituatelor din Romania si calcule bazate pe informatiile oferite de Politia Romana au aratat ca industria prostitutiei din Romania genereaza anual venituri de 450 milioane de euro. O alta estimare din 2005 a "Saptamana Financiara" situa venitul anual la 600 milioane de euro.

Dezincriminarea consumului de droguri este un alt punct fierbinte al raportului. Membrii comisiei vad in aceasta masura o sansa de a aduce consumatorii "la suprafata" pentru a putea fi ajutati si pentru descurajarea consumului

"Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina", se arata in raport.

Celelalte capitole ale raportul se ocupa de rezolvarea unor probleme sociale, prin acordarea de bani de la buget pentru locuinte sociale si pentru programe in educatie si in comunitate, care ar putea duce la o rata mai mare de revenire a romanilor in tara. "Prioritatile in distribuirea si redistribuirea veniturilor vor trebui mutate pe familiile cu copii si pe incurajarea intrarii pe piata muncii a tinerilor si somerilor si ramanerii pe piata muncii a celor aflati in preajma varstei de pensionare", se mentioneaza in raport.

"Problema este ca, astazi, in Romania persoanele care sunt indreptatite sa primeasca ajutor si sprijin social, uneori, sunt uitate. Exista un exces de resurse, o abordare lipsita de strategie in ce priveste asistenta sociala in Romania, motiv pentru care sunt peste 202 prestatii, reglementate de 179 de acte normative si, din aceasta perspectiva, va rog sa ma intelegeti ca eu aceasta am retinut ca fiind un element important pentru societate", a spus Gheorghe Pogea, dupa prezentarea raportului, citat de Gandul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea