Social

Proprietăţile plantelor aromatice

Amatorii de bucate delicioase le asezonează cu ierburi aromatice . Din obişnuinţă, gospodinele valorifică aceste plante numai sub formă de condimente. Dar "ierburile culinare" s-au dovedit, de secole, drept valoroase remedii naturiste în combaterea diferitelor afecţiuni. În plus, trebuie să apreciem aceste plante şi pentru bogăţia de vitamine, minerale şi antioxidanţi pe care ni le oferă cu generozitate. De aceea, este firesc să valorificăm ierburile aromatice şi pentru proprietăţile lor terapeutice, în paralel cu renumele de condimente savuroase. Le prezentăm pe cele mai semnificative. - Să apreciem şi să cultivăm busuiocul nu numai pentru mirosul său plăcut, dar şi pentru utilitatea lui medicinală. Din moşi-strămoşi, familiile celor care au învăţat efectele sale medicale îl recomandă în colicile intestinale. Este un excelent antiseptic intestinal, carminativ (calmant al durerilor abdominale şi ajută, în acelaşi timp, şi la eliminarea gazelor). Şi lista efectelor sale terapeutice poate fi completată cu alte recomandări: ca antiseptic pulmonar, în infecţii urinare, ulcer gastric şi dureri de cap. În tratamentul afecţiunilor digestive vom prepara infuzia dintr-o linguriţă de plantă peste care turnăm o cană de apă clocotită (200 ml apă). Vom lăsa vasul acoperit timp de 15 minute, apoi strecurăm infuzia. Vom bea trei căni de ceai călduţ după mesele principale. - "Nici o zi fără ceaiul de cimbru!". Aceasta ar trebui să fie deviza de viaţă a celor care se confruntă cu probleme respiratorii şi digestive - printre care astmul bronşic şi ulcerul. Îmbucurător, infuzia de cimbru s-a dovedit salvatoare şi pentru bolnavii de nervi. Astenicii pot spera că starea lor de sănătate se va îmbunătăţi consumand două-trei ceşti de ceai pe zi, o perioadă mai îndelungată. Preparăm infuzia din 2 linguriţe de frunze proaspete sau o linguriţă de plantă uscată care se adaugă la o cană de apă clocotită (250 ml). Acoperim vasul şi lăsăm infuzia timp de 10 minute. Se îndulceşte, eventual, cu puţină miere. Cimbrul vine şi în ajutorul persoanelor care, după un chef, se luptă cu mahmureala. Se poate folosi şi cimbrişorul, "o rudă mai săracă" a cimbrului, pentru că recentele cercetări au demonstrat proprietăţile asemănătoare ale celor două plante. În multe cazuri, efectele sale sunt mai puternice şi mai rapide. - Folosit de gospodine în preparate cu legume şi orez, tarhonul şi-a demonstrat valoroasele calităţi aperitive şi digestive. De asemenea, această plantă aromată combate constipaţia şi insomniile. Preparăm infuzia dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă, de 200 ml. Vom lăsa ceaiul la infuzat, 10 minute, apoi îl strecurăm. Nutriţioniştii recomandă 2 căni pe zi, după masă sau înainte de culcare. - Să nu uităm de pătrunjel, din care putem prepara, sub formă de infuzie, remedii excelente împotriva răcelii şi a gripei, datorită cantităţii importante de vitamina C şi a antioxidanţilor. În momente critice, pătrunjelul îi ajută, cu siguranţă, şi pe hipertensivi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea