Social

Proprietari care platesc despagubiri pentru folosirea propriului teren

Proprietarii - siliti sa dea 10.000 lei urmasului unor CAP-isti care doar lucrasera pe teren. Sentinta judecatoreasca aberanta a fost emisa de Tribunalul Giurgiu.

Tribunalul Giurgiu a emis, recent, o decizie prin care instituie pedepsirea utilizarii dreptului de proprietate . Concret, pe data de 13 iunie 2007, trei cetateni din comuna Daia, sat Plopsoru, au fost obligati la plata a peste 10.000 de lei noi (100.000.000 lei vechi), ca penalitati pentru ca au exploatat, intre anii 2002-2004, un teren de 1.000 mp (0,1 ha), pe care il detin cu acte in regula, inca din 1992! Despagubirile au fost solicitate de Petre Francu, urmasul celor care au avut in folosinta acest teren, dupa colectivizarea din anii comunismului.

Daca parintii-titulari au fost de acord sa elibereze terenul, dand o declaratie in acest sens in fata judecatorilor, fiul-mostenitor i-a torpilat pe proprietarii de drept cu zeci de procese, vizand „redobandirea” a ceea ce nu existase - dreptul de proprietate asupra celor 1.000 mp. Si, dupa mai multe incercari nereusite, a dobandit un titlu de proprietate pe acelasi teren asupra caruia exista deja un titlu emis proprietarilor de drept (familia Chirita). Acest din urma titlu nu a fost anulat. Mai mult, familia Chirita a intabulat terenul, a obtinut Autorizatie de construire si a construit pe teren o casa si un garaj.Despagubiri stabilite in functie de pretul… rosiilor

Daca a vazut ca nu se poate instapani pe teren cu o dublura de titlu de proprietate, dl. Francu a zis sa-l foloseasca pentru a cere despagubiri pentru utilizarea „abuziva” a terenului de catre familia Chirita. A pierdut la fond, dar a castigat recursul – e vorba de decizia din 13 iunie 2007. Suma despagubirilor de 8.025 de lei (plus 2.128 lei cheltuieli de judecata ) a fost stabilita in urma unei expertize prin care s-a constatat ca atat s-ar fi putut obtine din cultivarea rosiilor. Pe terenul in cauza se afla o vie, la data expertizei...

Impotriva sentintei Tribuna­lului Giurgiu, familia Chirita a utilizat ultima cale de atac – cererea de revizuire, dupa ce a obtinut noi documente care ii atesta legitimitatea dreptului de proprietate. Intre acestea, un cadastru mai vechi din care reiese ca sunt titularii de drept ai terenului, iar Petre Francu detine intr-adevar o parcela de pamant, dar... in alta locatie!

Cu toate acestea si in pofida depozitiei mai multor martori, inclusiv a primarului comunei Daia, in pofida unei adrese a Prefecturii Giurgiu in sustinerea versiunii familiei Chirita, instanta a respins cererea.

Decizia a fost luata inca din noiembrie 2007, dar motivarea sentintei intarzie. Familia Chirita a hotarat ca, dupa comunicarea motivarii sentintei, sa o atace la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pana una-alta, este buna de plata. Iar suma ar putea creste, pentru ca Petre Francu a deschis un nou proces, prin care vrea sa obtina inca 9.000 de lei - despagubiri pentru utilizarea terenului de catre familia Chirita, intre anii 2005-2007.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea