Social

#ioan ghise #lege #jurnalisti #cristian tudor popescu

Proiect de lege: Atestare si examen psihologic pentru jurnalisti

Un proiect legislativ propus de senatorul Ioan Ghise ar putea introduce notiunile de "delict de presa" ori "cvasi-delict", alaturi de sanctiuni pentru jurnalistii care nu respecta etica profesionala.

Senatorul liberal Ioan Ghise a depus, pentru dezbaterea in Parlament, un proiect de lege care ar impune unele pedepse pentru jurnalisti, atestarea o data la trei ani si un examen psihologic anual.

Ghise sustine ca legea ar proteja presa, inclusa de curand in strategia de aparare nationala, realizata la Cotroceni.

"Delictul de presa" propus in proiectul legislativ este definit ca "delictul civil savarsit prin inserarea de informatii, reflectii sau comentarii in mass-media, despre fapte care nu au implicatii asupra societatii si au cauzat o dauna materiala sau morala unei persoane".

Cvasi-delictul este "tot un fapt ilicit si daunator, insa comis fara intentie rautacioasa", potrivit legii.

Proiectul de lege prevede ca jurnalistii sa-si desfasoare activitatea in cabinete jurnalistice acreditate de Colegiul National al Jurnalistilor si supravegheate de un organism numit Ombusman. Sanctiunile disciplinare propuse includ mustrare , avertisment , amenda de la doua la zece salarii medii pe economie , interdictia de a exercita profesia de la o luna la un an si chiar excluderea din meserie.

Proiectul este considerat ridicol de Cristian Tudor Popescu, care sugereaza ca unii parlamentari ar avea nevoie de expertiza psihologica anuala.

"Ne gasim intr-un stat condus de un regim cu din ce in ce mai vadita tenta autoritara si toate prevederile unei astfel de legi ar putea fi folosite pentru a bloca exprimarile neconvenabile ale jurnalistilor", a declarat Cristian Tudor Popescu, in Gandul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea