Social

#promisiuni #program de guvernare #pdl #psd

Programul de guvernare, facut pe genunchii lui Boc

Romania se afla pe marginea prapastiei, riscand sa cada intr-o profunda criza economica, dupa cum sustine la unison intreaga clasa politica, situatie care impune masuri si programe pe masura.

Din pacate, coalitia de guvernare formata din PD-L si PSD isi propune sa combata si sa atenueze efectele negative ale crizei economice si financiare globale care se rasfrange asupra tarii doar din vorbe.

Asta pentru ca "Programul de Guvernare pe perioada 2009 - 2012", in forma in care a fost elaborat el, este plin de intentii bune, dar fara solutii punctuale si concrete.

Pe scurt, Programul de guvernare se bazeaza pe fraze de genul: "vom majora", "vom asigura", "vom garanta", "vom dezvolta" sau "vom contrui".

Emil Boc, al doilea premier desemnat , a promis ca va depune vineri, in fata Parlamentului, o varianta finala, dar nu a specificat cat de substantiale vor fi modificarile ce urmeaza sa fie facute. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi stabilit la valoarea de 600 lei, iar punctul de pensie va creste pana la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie.

Nicaieri in cele peste 60 de pagini ale Programului nu se specifica ce efort financiar presupune majorarea punctului de pensie, dar se specifica faptul ca o parte din fondurile pentru protectia sociala vor rezulta in urma reorientarii altor cheltuieli publice , fara a fi identificate domeniile unde vor surveni ajustari.

La jumatatea anului viitor urmeaza ca alocatiilor pentru copii sa se dubleze, iar plafonul minim garantat al pensiilor sa urce la 350 lei.

In timpul urmatorului Guvern ar mai trebui sa se realizeze si "Cresterea finantarii de la bugetul de stat a reabilitarii termice a locuintelor si cladirilor administratiei publice centrale si locale" sau "majorarea finantarii de la bugetul de stat, a proiectelor de infrastructura rurala si drumuri judetene si locuinte sociale ".

Pentru toate acestea trebuie bani, lucru stiu probabil si de viitorii guvernanti. Desi recunosc faptul ca Romania se va confrunta cu o scadere a ritmului de crestere a veniturilor publice, cauzata de diminuarea in general a activitatilor din economie (industria auto, siderurgie , neferoase, constructii, mobila, textile etc), cei care au elaborat Programul se incapataneaza sa creada ca toate promisiunile se pot realiza cu resursele existente, ba chiar si cu mai putine, din moment ce se pregatesc sa elimine o parte dintre taxele si impozitele curente. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea