Social

Profesorii s-ar putea intoarce la catedra, de maine

Principalele federatii sindicale din invatamant sustin ca, de maine, profesorii s-ar putea intoarce la catedra.

Greva generala,intrata in cea de-a treia saptamana, este pe cale sa-si piarda din forta, ponderea cadrelor didactice aflata inca in greva fiind de aproximativ 70%.

De altfel, potrivit afirmatiilor unor reprezentanti ai sindicalistilor, in acest moment,liderii a doua dintre cele patru federatii sindicale sunt dispusi sa accepte propunerile guvernamentale si revenirea in clase a profesorilor. Oricum, verdictul va fi dat astazi, dupa ultima runda de discutii dintre liderii sindicali.

Asa cum era de asteptat, de pe urma unor actiuni de protest, asa cum a fost greva generala a cadrelor didactice, cei mai multi sufera si altii profita. Este o situatie de traditie in mentalitatea romaneasca, mai ales ca, dupa atatea zile de protest, profesorii se vor intoarce la catedra cu inima indoita, convinsi ca nimic nu se va rezolva pentru ei. In acest timp, o data intorsi, vor avea surpriza sa constate ca, in cea mai mare parte, administratiile de la nivel de inspectorat si minister s-au schimbat si au fost adusi oameni, sau care urmeaza a fi instalati prin ordine ministeriale, selectati dupa criterii de clientelism politic.

In vreme ce peste 60% din cadrele didactice si-au manifestat nemultumirea, prin greve si mitinguri de protest, fata de politica guvernamentala privind educatia, iata ca secretarul de stat cu invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, a profitat de ocazie si pe locurile vacante din administratie, create mai cu seama odata cu demisia fostului ministru Mircea Miclea , a adus oameni, selectati dupa alte criterii decat cele profesionale. Dupa cum se stie, in momentul de fata, toate conducerile din inspectoratele scolare teritoriale sunt interimare. In acest context, cea mai mare bataie a pestelui s-a desfasurat la Inspectoratul scolar al municipiului Bucuresti , acolo unde, cu putin timp inainte de plecarea lui Miclea, intreaga conducere si-a dat demisia in bloc. Asadar, dupa ce a fost semnat ordinul de numire a inspectorului general interimar, in persoana penelistului Gheorghe Alexe, inginer la baza, iata ca pe masa noului ministru Mihail Hardau este gata ordinul, si urmeaza a fi semnat curand, cu alte trei nominalizari. Este vorba de numirile pentru functiile de inspectori generali adjuncti. "8" a aflat care sunt cei trei nominalizati si, spre surprinderea noastra, cei mai multi dintre ei sunt tot ingineri: Gabriela Ionescu, inginer, Mihaela Florescu, inginer, si Maria Mantaluta, profesoara de fizica, directoare, numita cu delegatie la 1 septembrie anul acesta, la Scoala nr. 49.

Dupa cum lesne se poate observa, invatamantul bucurestean va fi condus numai de ingineri, ajunsi sa cocheteze cu educatia prin catedrele, si asa putine la numar, de la disciplinele tehnologice. Cel mai interesant caz ramane cel al Mariei Mantaluta. Surse din Ministerul Educatiei sustin ca cea propusa nu este nimeni altcineva decat sotia lui Ovidiu Mantaluta, consilierul secretarului de stat Paloma Petrescu. Gurile rele spun ca aceasta sustinere vine ca o recompensa la faptul ca Ovidiu Mantaluta nu a reusit sa se strecoare printre membrii consiliului de conducere de la Agentia pentru evaluarea calitatii din invatamantul preuniversitar. "In aceasta privinta, nu pot sa spun decat faptul ca, saptamana trecuta, doamna Paloma Petrescu mi-a zis, referitor la viitoarea conducere din Bucuresti, ca asteapta propuneri din partea noului inspector general interimar", ne-a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Mircea Muresan.


Violentele din scoli ies la iveala

Referitor la filmuletul scandalos aparut pe Internet, cand un elev isi agreseaza propria diriginta, Ministerul Educatiei si Cercetarii a reusit sa identifice cazul. Inregistrarea video , care are o durata de 20 de secunde si este intitulata "profa de info" sau "Andrei versus profa de info", a fost facuta intr-o sala de clasa a Colegiului Energetic din Constanta. Pe imagini s-a putut vedea cum o profesoara este amenintata cu bataia de un adolescent. Cadrul didactic in cauza este profesoara de romana Maria Croitoru. "Baiatul a fost un adolescent orgolios si foarte indisciplinat si nu mai invata la acest liceu", s-a rezumat sa declare Maria Croitoru. La randul ei, Camelia Grigoreanu, directorul Colegiului Energetic, a tinut sa precizeze: "Scenele in care cei doi sunt protagonisti au avut loc in anul scolar 2004-2005. Noi am aflat abia acum, din mass-media, si e nefiresc sa se intample asa ceva. Nu pot sa delimitez in timp cand s-a petrecut scena. Marea problema a biatului a fost cu absentele pentru care a si primit la timpul respectiv mustrare scrisa, preaviz de exmatriculare , chemarea parintilor la scoala". Intreaga cancelarie de la colegiul constantean nu isi explica de ce aceasta nu s-a plans nimanui de comportamentul adolescentului. In urma acestui scandal, la cererea ministerului, Inspectoratul Judetean Constanta a inceput o ancheta si, in functie de rezultatul verificarilor, se va trece la masuri disciplinare sau administrative.


De maine, elevii ar putea incepe scoala

Dupa toate probabilitatile, de maine, cadrele didactice vor incepe orele. Liderii de sindicat sustin ca profesorii nu mai pot continua actiunea de protest din cauza faptului ca pentru zilele nelucrate nu vor primi nici un ban si ca sunt la bunul plac al bugetelor locale. "Cei mai multi dintre ei nu mai pot risca sa nu primeasca nici macar bruma de bani ce le-a mai ramas de luat pentru aceasta luna", ne-a declarat un lider de sindicat. La randul sau, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor , a declarat: "Este posibil ca dascalii sa se intoarca la catedra. In aceste zile, la nivelul tarii, au loc discutii pe baza noii oferte a Guvernului".



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea