Social

Profesori cu gindire de ghiseu

Cadrele didactice nu sint interesate sa se formeze profesional si nu dau doi bani pe parerile elevilor. In schimb, parintii cred ca o scoala buna inseamna doar termopane si calculatoare .

Profesorul care vine la clasa, isi dicteaza lectia si apoi pleaca este vazut de catre parinti drept profesorul ideal, fiind de-ajuns sa aiba pregatire in specialitatea pe care o preda si in pedagogie . Asa arata un studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei.

Pentru parinti, un profesor bun este cel traditional si izolat, adica nu este un profesor care sa colaboreze cu celelalte cadre didactice care predau alte materii, spune Serban Iosifescu, coordonatorul studiului realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei.

In acelasi timp, profesorul bun este cel care se concentreaza doar pe continutul disciplinei, si mai putin pe elevi.

Profesorul narcisist

La rindul lui, profesorul isi face un autoportret emotional si narcisist. Exista o perceptie pozitiva, in rindul cadrelor didactice, a propriilor competente profesionale si asupra rezultatelor satisfacatoare.

Aceasta perceptie face dificila producerea unei schimbari majore la nivel profesional, se spune in studiu. De asemenea, foarte putini profesori cred ca un cadru didactic este bun daca se dezvolta profesional si personal.

Pe profesor nu-l intereseaza autoformarea si nici nu accepta feed-back din partea elevului, comportamentul profesorului fiind asemanator unui functionar de la ghiseu . De fapt, 99,99% dintre actiunile de la clasa sint promovate de profesor, si nu de elevi, asa cum ar trebui, spune Serban Iosifescu, coordonatorul studiului.

Scoala buna, doar cu termopane

Majoritatea profesorilor si parintilor nu stiu clar sa defineasca conceptul de calitate a unei unitati de invatamint. Din 20 de oameni, 16 au definitii diferite despre calitatea unei scoli, spune Serban Iosifescu. Pentru ei, o scoala buna este scoala care are dotari, resurse materiale si financiare. Ai scoala buna daca ai termopane.

Mai mult, parintii cred ca un profesor prost poate sa fie inlocuit cu un computer, spun Ovidiu Mantaluta, cercetator la Institutul de Stiinte ale Educatiei.

Elevul bun

Profesorii nu au un model concret al elevului bun, insa majoritatea il vad ca pe un copil disciplinat, care nu pune intrebari si nu are curiozitati , arata Serban Iosifescu, coordonatorul studiului Managementul si cultura calitatii la nivelul unitatilor scolare.

Mai mult, elevul bun este cel care se pregateste constant, invatind tot ceea ce ii preda profesorul la clasa. In descrierile profesorilor, apare de foarte putine ori creativitatea. Si elevii cred, in general, ca un elev este bun numai daca ia note bune, isi face temele fara ajutor si are rezultate bune la examene, se spune in studiul ISE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea