Social

Profesia de mama sociala, tot mai cautata

Motivatia interioara puternica pentru munca cu copiii este principalul atu pe care trebuie sa il aiba o aspiranta la acest post. Profesia de parinte social exista si in Romania. Aceasta este recunoscuta din 2005, la initiativa Asociatiei SOS Satele Copiilor, o organizatie axata pe oferirea unui camin copiilor aflati in dificultate, pana cand ei devin tineri autonomi sau pana cand familia biologica este declarata capabila sa-i creasca. Conceptul ingrijirii copiilor intr-un mediu familial se bazeaza pe patru principii esentiale pentru cresterea unui copil: mama, fratii si surorile, casa si comunitatea (Satul). Pentru a se dezvolta armonios si cu o viziune pozitiva asupra vietii, orice copil are nevoie de o familie si de o casa. Sentimentul apartenentei la un mediu familial este recreat de catre "Satele SOS", o organizatie internationala care functioneaza si in Romania, din 1990. Aceste "sate" sunt formate din 10-15 case familiale. In cele trei "Sate SOS" de la Bucuresti, Cisnadie si Hemeius (jud. Bacau) locuiesc si sunt ingrijiti 203 copii si tineri, in cadrul a 29 de familii. Fiecare copil are o mama sociala , care il ingrijeste si ii ofera afectiune, echilibru, stabilitate si protectie. Intr-o casa locuiesc impreuna intre cinci si sapte copii ca frati si surori. Cladirea corespunde nevoilor unei familii numeroase (camere pentru copii, sufragerie, bucatarie, bai). "Atributiile necesare profesiei de parinte social sunt dobandite in cadrul unui program numit « Scoala Mamei », a carui durata variaza intre noua si 21 de luni. Costurile sunt suportate integral de organizatie. Pe perioada formarii initiale, candidatele beneficiaza de cazare si masa asigurate intr-un Sat SOS, salariu adecvat profilului caritabil al asociatiei, pregatire practica in case SOS, alaturi de mame-mentor cu experienta, precum si pregatire teoretica in domenii de interes pentru protectia copilului. Dupa perioada de formare, candidata poate prelua responsabilitatea unei familii SOS (fie o casa cu copii de la o mama SOS care iese la pensie, fie intemeind o noua familie sociala)", ne-a spus Cristiana Ionescu, PR specialist in cadrul "SOS Satele Copiilor" Romania.

Dorinta de a lucra cu copiii, principalul atu al unei candidate

Motivatia interioara puternica pentru munca cu copiii vulnerabili este principalul atu pentru o viitoare mama sociala. In afara de dorinta de a lucra cu copiii, aceasta trebuie sa intruneasca mai multe cerinte, printre care se numara: o stare buna de sanatate, dispunerea de a invata permanent, studii liceale finalizate, varsta cuprinsa intre 25 si 47 de ani. De asemenea, este preferabil ca propriii copii ai mamei sociale sa nu aiba varste mici, avand in vedere ca aceasta trebuie sa locuiasca si sa lucreze intr-o casa familiala. Dosarul de angajare trebuie sa contina cererea de angajare, cartea de munca incheiata, dispozitie de repartizare de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca pentru SOS Satele Copiilor Romania , cazierul, copie dupa BI/CI, dupa ultimul act de studii si dupa eventualele diplome obtinute in urma unor cursuri de calificare absolvite de catre aplicanta, precum si controlul medical pentru angajare.

O profesie solicitanta, dar frumoasa

Persoanele care doresc sa devina mame sociale la SOS Satele Copiilor sunt supuse mai intai unei preselectii ce consta in trimiterea prin posta a unei aplicatii sub forma unei scrisori de motivatie cu titlul "De ce doresc sa devin mama SOS?" si a unui Curriculum Vitae. Dupa citirea aplicatiilor, se face o selectie a candidatelor care vor sustine un prim interviu de angajare. Scopul interviului este stabilirea motivatiei candidatei, istoricul familial si educational si atitudinea aplicantei fata de educatia copiilor. Dupa aceasta etapa, urmeaza un al doilea interviu cu directorul de "Sat", in calitate de angajator si o vizita de proba intr-un Sat SOS. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea