Social

Procurorii au decis: Ovidiu Tender

Procurorii instantei supreme i-au interzis lui Ovidiu Tender , cercetat in Dosarul RAFO, sa paraseasca tara, in acest sens emitandu-se o ordonanta pentru o perioada de 30 de zile. Omul de afaceri, audiat, ieri, timp de trei ore de anchetatori, a raspuns unor intrebari privind relatiile comerciale si financiare derulate intre RAFO Onesti, Carom Onesti si alte societati.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost audiat, ieri, de procurorii Parchetului General, timp de mai multe ore. Este prima oara cand Ovidiu Tender se prezinta in fata anchetatorilor, dupa ce a fost externat de la Spitalul Elias , unde se internase pentru afectiuni cardiace . Totodata, in urma audierilor, omul de afaceri a primit interdictie de a parasi tara. La iesirea din sediul Parchetului, el nu a comentat sentinta, spunand doar ca, in opinia lui, urmarirea penala este nefondata, deoarece procurorii nu au formulat acuzatiile. Potrivit procedurii, ordonanta prin care i s-a interzis lui Tender sa paraseasca tara poate fi contestata in instanta. De asemenea, tot instanta este cea care poate prelungi sau nu aceasta masura preventiva. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 21 persoane intr-un dosar din anul 2003, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, printre acestia fiind Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov.


Restituire-creditare firma

Ancheta in cazul RAFO, care vizeaza circuitele financiare intre cele doua rafinarii si mai multe firme, a inceput in 2004, prin solicitarea si ridicarea de documente, identificarea firmelor, persoanelor si relatiilor comerciale in cauza. Cercetarile vizeaza stabilirea relatiilor comerciale ale RAFO cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre trei miliarde si 88 miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire-creditare firma". Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ trei mii de miliarde de lei. De asemenea, se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si Carom a operatiunilor comerciale efectuate. Din expertiza contabila intocmita de Agentia Nationala de Administrare Fiscala rezulta ca administratorii SC VGB Impex SRL au prejudiciat bugetul de stat, prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde de lei si prin TVA nelegala dedusa de 550,3 miliarde, rezultand un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei. Administratorii VGB Impex au fost arestati preventiv, ca si omul de afaceri Corneliu Iacobov si fost director al rafinariei, Toader Gaureanu, iar apoi, eliberati pe baza unor vicii de procedura.


Sesizare de la Spalarea Banilor

Ancheta procurorilor in cazul RAFO pare foarte noua si in ea se specifica faptul ca principalele acte de cercetare penala s-au facut incepand cu luna septembrie 2004. In actele oficiale ale procurorilor se demonstreaza insa ca investigatia in acest dosar a inceput in 2003, cand Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a sesizat jaful de la RAFO. Insa ancheta a fost blocata in asemenea masura, incat s-a ajuns ca membrii vechiului guvern sa emita o ordonanta prin care datoriile RAFO catre stat erau transformate in actiuni detinute de AVAS. Ordonanta emisa de Cabinetul Tariceanu, de blocare a actului emis de Guvernul Nastase, a venit prea tarziu pentru ca Tribunalul Bacau emisese deja o decizie prin care se aproba un plan de a RAFO. Singura solutie de blocare si intoarcere a deciziei judecatorului sindic din Bacau si, implicit, ferirea Cabinetului Tariceanu de a se face de ras - era inceperea urmaririi penale in cazul RAFO.


Referire la Ovidiu Tender

Din actele financiar-bancare ale societatii VGB Oil SRL a rezultat ca aceasta firma a transferat cu titlul de "acord contravaloare finantare" sumele de 11.529.006.980 de lei catre SC VGB Invest SA, 34.941.000.000 lei catre SC SBS & Co SRL, 25.850.000.000 lei catre SC Uton SA Onesti societate la care Ovidiu Tender a cumparat o parte din actiuni, cu banii transferati la ordinul lui Octavian Iancu, 11.000.000.000 lei catre SC RAFO Imperial Oil SA. O parte din banii cu care a fost creditat contul SC VGB Oil SRL au fost transferati in mod ilegal, cu titlul de "restituire creditare firma", in conturile: Maria Cozianu 10.618.000.000 lei, Constantin Margarit 23.135.000.000 lei, Octavian Iancu 3.200.000.000 lei, Eugeniu Iancu 88.177.400.000 lei, din care a retras in numerar 45.518.840.000 lei, iar cealalta parte a fost schimbata in valuta dupa ce a fost retrasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea