Social

Procesul FNI s-a intors la punctul "zero"

Procesul Fondului National de Investitii ( FNI ) s-a intors in punctul de plecare dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a dispus rejudecarea dosarului.

Curtea de Apel Bucuresti a admis ieri apelurile declarate de cei 13 inculpati din dosarul FNI si a casat sentinta prin care acestia fusesera condamnati la inchisoare. Conform sentintei Tribunalului Bucuresti, Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, primise o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru inselaciune si fals.

Pedeapsa cea mai mare, 24 de ani de detentie, a primit-o fostul director al grupului de firme Gelsor, Nicolae Popa, care a fost dat in urmarire internationala, intrucit a fugit din Romania imediat dupa prabusirea FNI. Judecatorii Curtii de Apel au decis, tot ieri, sa trimita dosarul inapoi la Tribunalul Bucuresti, pentru rejudecare.

Motivatia judecatorilor va fi facuta publica in maximum 30 de zile. Sentinta Curtii de Apel priveste atit latura civila, cit si pe cea penala a dosarului FNI. Vor fi, deci, reanalizate si pedepsele inculpatilor, si despagubirile cerute de cei peste 128.000 de investitori FNI care s-au constituit ca parte civila in acest proces.

Atit inculpatii, cit si pagubitii FNI contestasera la Curtea de Apel pedepsele si incadrarea juridica, respectiv cuantumul despagubirilor.

Punct si de la capat

Procesul FNI a ajuns astfel in acelasi stadiu ca si acum trei ani, atunci cind procurorii au finalizat ancheta. Judecata se va relua, ca si cum dosarul este la inceput. Noi am gestionat cu rapiditate acest dosar, in mai putin de 10 luni, si o vom face la fel.

Nu stim inca motivatia Curtii de Apel, presupunem ca este vorba de lipsa de procedura, dar la un caz de o asemenea anvergura este discutabil, ne-a declarat Laura Andrei, purtator de cuvint al Tribunalului Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti mai avea optiunea de a retrimite dosarul FNI la Parchet, pentru a reconstitui cauza, ceea ce ar fi insemnat ca procurorii sa inceapa din nou sa stringa probe si martori, ca acum sase ani.

Vlas striga cam tirziu

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a nominalizat in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti persoanele care au scos banii de la FNI. Ea l-a indicat drept principal beneficiar pe Sorin Ovidiu Vintu.

Fondul National de Investitii a fost condus fraudulos pentru ca banii sa se duca la stapinul FNI, la Imola, Curentul, Gelsor, in buzunarul lui Vintu, afirma Vlas la sfirsitul lunii mai. Potrivit ei, prin Nicolae Popa - fost director al grupului de firme Gelsor - s-au scos peste 500 de miliarde de lei, alte 137 de miliarde de lei au fost scoase de acesta prin modificarea carnetelor de membru, la indicatia lui Vintu. Din 1999 pina in 2000, FNI a incasat peste 3.000 de miliarde de lei, bani care, potrivit lui Vlas, au plecat la Vintu.

Vlas, precum si pagubitii FNI care s-au constituit ca parte in proces, s-au declarat nemultumiti ca Vintu a fost scos de sub urmarire penala in acest dosar.

Dosarele lui Vintu

Numele lui Sorin Ovidiu Vintu a aparut in trei dosare grele: prabusirea FNI, cea a Fondului National de Acumulare (FNA) si cel pentru devalizarea Bancii Romane de Scont si a Bancii de Investitii si Dezvoltare. Parchetul General l-a scos pe Vintu de sub urmarirea penala in dosarul FNI la sfirsitul lui 2004.

In acelasi an, Sorin Ovidiu Vintu a scapat si de dosarul FNA, in care era acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu. Partea ce cuprindea faptele sale a fost separata din acest dosar si trimisa la Parchet, pentru a fi reanalizata si completata de procurori.

In prezent, Vintu mai are un singur dosar pe rol, la Judecatoria Sectorului 1, privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare, in care este acuzat de fals si uz de fals. Mai exact, Vintu este acuzat ca a declarat, la infiintarea bancii, ca actiunile sale in aceasta afacere provin din bani personali, si nu din cei obtinuti din afacerea FNI.

Omul de afaceri a fost condamnat, in aceasta cauza, la doi ani de inchisoare, dar Tribunalul a admis, anul trecut, apelul avocatilor aparatori si a retrimis dosarul la Judecatorie. Faptele de care este acuzat Vintu se prescriu la inceputul lui 2007.

Pedepse cit pe ce sa fie

* Ioana Maria Vlas - presedinte si administrator SOV Invest - 20 de ani

* Nicolae Popa - director Gelsor - 24 de ani

* Marian Petrescu - presedinte SOV Invest - 8 ani

* Mihaela Sima - director economic SOV Invest - 5 ani

* Marius Andrei - cenzor extern SOV Invest - 6 ani

* Gavril Batrin - membru CA al SOV Invest - 6 ani

* Ioan Dita - membru CA al SOV Invest - 6 ani

* Stefan Boboc - presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare - 3 ani

* Cezara Cecilia Bebis - comisar CNVM - 3 ani

* Gheorghe Negura - membru Consiliul de Incredere FNI - 9 ani

* Mircea Costescu, Mircea Ionescu, Muscel Ianculescu - membri Consiliul de Incredere FNI - 9 ani

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea