Social

Primii 10 mari ganditori ai lumii sunt toti islamici

Revista americana „Foreign Policy" si revista britanica „ Prospect " au realizat ierarhia pe baza voturilor cititorilor. Topul savantilor include pe primele 10 pozitii numai personalitati islamice, fapt atribuit puterii mai mari de mobilizare a acestora in randul propriilor adepti.

Initiativa de ierarhizare a celor mai mari ganditori ai lumii, lansata de revista americana „Foreign Policy" si de revista britanica „Prospect", a atras o avalansa de voturi ale cititorilor, circa 500.000, ce i-a surprins chiar si pe organizatori, care au pus succesul savantilor islamici pe seama puterii de mobilizare mai mari pe care o au acestia in randul propriilor sustinatori.

Prima pozitie a fost ocupata de un savant musulman de origine turca, aproape necunoscut dincolo de granitele tarii sale, Fethullah Gulen. Cu milioane de adepti, Gulen este un lider de opinie ce incurajeaza o viata organizata pe baza unor principii islamice moderate.

Primul in top, Fethullah Gulen

Editorul revistei „Prospect", David Goohart, recunoaste ca nu mai auzise de Gulen, dar a declarat ca rezultatul pune in lumina conflictul dintre sistemul secular nationalist stabilit in Turcia si democratii islamisti reformatori din Partidul AK, la putere.

Laureatii Premiului Nobel, Orhan Pamuk, scriitor turc si Shirin Ebadi, avocata iraniana, au ocupat pozitiile 4 si respectiv 10. Topul complet va fi publicat in urmatorul numar al FP.

Pamuk este principalul cronicar al dificilului joc al Turciei intre Est si Vest. Lucrarile sale dezvaluie relatia spinoasa a Turciei cu religia, democratia si modernitatea si i-au adus un Premiu Nobel pentru literatura, in 2006.

Ebadi este prima femeie-judecator din Iran. Dupa ce a fost data afara din magistratura de liderii clerici, a inceput o activitate de aparare a drepturilor disidentilor politici. Ea a castigat Premiul Nobel pentru pace, in 2003.

Al Gore si Umberto Eco – in top 20

Primul nemusulman prezent in topul savantilor este activistul american Noam Chomsky, care ocupa pozitia a 11-a. Chomsky este cunoscut pentru criticile dure la adresa politicii externe a SUA. El critica adesea esecurile mass-mediei americane si lacomia marilor corporatii.

Printre savantii neislamici care au intrat in top 20 mai sunt Al Gore (pozitia 12), Umberto Eco (pozitia 14) si evolutionistul Richard Dawkins, autorul cartii „Iluzia numita Dumnezeu" (pozitia 19).

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea