Social

#sorin oprescu #parteneriat pentru educatie #contract pentru educatie

Primarul General Sorin Oprescu adera la Parteneriatul pentru Educatie

Recent, la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a avut loc intalnirea Primarului General Sorin Oprescu si a semnatarilor Parteneriatului pentru Educatie, o formula asociativa compusa din zece organizatii cu activitate in domeniul educatiei, avand ca scop promovarea si aplicarea strategiilor si planurilor de actiune vizand optimizarea si dezvoltarea socio-educationala.

La intalnirea cu reprezentantii Asociatiei "Scoala Democratiei" (ASD–Presedinte Florin Diaconescu), ai Sindicatelor Invatamantului Bucurestean afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si la Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" si ai Asociatiei Nationale pentru Educatie din Romania au tinut sa fie prezenti Stelian Fedorca (Inspector Scolar General al Capitalei) si Mihalea Florescu (Inspector Scolar General Adjunct - Programe Educative ), din partea ISMB, institutie partener al PMB si ASD pentru aplicarea Contractului pentru Educatie.

Cu aceasta ocazie, Primarul General Sorin Oprescu a acceptat invitatia organizatiilor prezente de a adera la Parteneriatul pentru Educatie si de a-si asuma rolul de vector activ in sustinerea principiilor acestui consortiu pro-educational reprezentativ pentru Scoala Bucuresteana si nu numai. Premiera pentru Bucuresti, acesta promoveaza in mod unitar drepturile si interesele tuturor categoriilor sociale implicate in educatie - cadre didactice, elevi si parinti, personal auxiliar din scoli si licee.

De-a lungul celor 3 ore de discutii intense, participantii la reuniune au analizat stadiul indeplinirii Contractului pentru Educatie, identificand metodele si mijloacele de accelerare a procedurilor de implementare a celor 28 de obiective ce alcatuiesc programul educational angajat de insusi Primarul General Sorin Oprescu inca din data de 1 iulie 2008.

Concluzia a fost necesitatea sustinerii, prin efortul tuturor partenerilor educationali in plenul Consiliului General al Municipiului Bucuresti a unei Hotarari privind oficializarea Parteneriatului pentru Educatie, ca platforma-cadru de dialog, precum si adoptarea Contractului pentru Educatie, ca program oficial de optimizare si modernizare socio-educationala in plan local. S-a subliniat necesitatea sustinerii elaborarii si aplicarii de urgenta la nivelul Bucurestilor a unui plan integrat si performant de dezvoltare socio-educationala pe termen lung, cu implicarea responsabila a tuturor factorilor institutionali, organizationali si administrativi competenti in domeniu.

Toti participantii la intalnire au adoptat si au semnat un apel public adresat intregii Societatii Romanesti, in sensul sustinerii Miscarii pentru Educatie.

Primarul General Sorin Oprescu a semnat alaturi de organizatiile reunite sub egida Parteneriatului pentru Educatie si o Scrisoare, ce pledeaza pentru transparenta, eficienta si actiune concertata in educatie, respectivul mesaj fiind adresat  Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului, Presedintelui Camerei Deputatilor, Primului Ministru, Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei si Presedintilor Partidelor Parlamentare PDL, PSD, PNL si UDMR.   

Trebuie remarcate succesul si tinuta evenimentului gazduit anul trecut in Club LEVEL care a culminat cu recitalul Trupei Proconsul si concursurile de Miss & Mister organizate pentru elevii Scolii Superioare Comerciale "Nicolae Kretzulescu" de catre de Asociatia "Scoala Democratiei" cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, sub egida Contractului pentru Educatie. Au prezentat actorii Crina Matei si Silviu Biris, iar membrii juriului au fost actorii Marius Bodochi si Vasile Calofir, stilistul Adina Buzatu, creatoarele Geanina Punkosti si Alexandra Dragomiroiu si Octavian Ursulescu.

Acest eveniment, unic in felul sau marca debutul unei serii de 24 de manifestari, in care urmau sa fie implicate tot atatea licee bucurestene pana in mai 2009. Din pacate, totul a fost anulat si s-au sistat fara explicatii fondurile pentru organizarea unor evenimente reprezentative pentru liceenii bucuresteni,  o initiativa care devenise viabila odata cu semnarea protocolului de asociere dintre ASD si Primarul General al Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu.

Totusi in cadrul aceluiasi Contract pentru Educatie , peste 250 de elevi urmeaza in prezent cursuri de management de proiect , leadership, jurnalism, management financiar , teatru, dans si modelling, in cadrul Centrului de Proiecte "Scoala Democratiei", 320 de elevi din liceele partenere au beneficiat vara trecuta de un sejur in Grecia, iar alti 1.340 de elevi bucuresteni merituosi si-au petrecut vacanta pe Litoral. Obiectivele sunt realiste si promoveaza un concept educational global, care abordeaza in egala masura cele 175 de zile de scoala si cele 190 de zile libere ale unui an, perioade in care elevii pot desfasura activitati necesare formarii si afirmarii lor.

Un alt proiect este Complexul Educational Multifunctional intitulat "Bucharest Educational Mall" care va gazdui pe o suprafata de 80.000 mp, spatii special amenajate pentru programe si activitati educationale, sociale, cultural-artistice, mondene, sportive si de divertisment, cu dotari tehnice de ultima generatie, magazine, expozitii, sali de spectacole si cinema, cluburi tematice.

Aici va fi locul unde copiii si adolescentii se vor intalni si se vor instrui in domenii variate, se vor manifesta liber si se vor distra, totul intr-un mediu ultramodern, instructiv si sigur. Aceasta bijuterie educationala, unica in Europa va putea gazdui pe parcursul a 365 de zile pe an un numar de peste 200.000 de elevi bucuresteni.

Un alt punct de mare atractivitate al Contractului pentru Educatie este Sistemul Multimedia Educational, adica Televiziunea pentru copii si tineri, ce va reflecta 24 de ore viata si preocuparile elevilor, ale parintilor si cadrelor didactice, cu scopul de a rezolva cat mai multe dintre problemele cu care se confrunta acestia.

Securizarea si modernizarea scolilor, rezolvarea crizei locurilor pentru copii in gradinite, sistemul eficient de prevenire si combatere a violentei in scoli si licee, amenajarea bazelor sportive si de agrement, crearea unor centre de vacanta moderne, eliminarea practicii finantarii activitatii de baza a scolilor din contributiile parintilor, recompensarea elevilor si a cadrelor didactice cu rezultate notabile in activitatile scolare si socio-educative, prin burse si premii de excelenta, reprezinta doar cateva din cele 28 de obiective ale acestui document programatic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea