Social

#Jupiter stralucitor #eclipsa din penumbra #eclipsa de Luna 2016 # fenomen astronomic # eclipsa de luna

Prima eclipsa de Luna din 2016!

Astazi, 23 martie, va avea loc prima eclipsa Eclipsa de Luna prin penumbra din 2016. Eclipsa coincide cu un alt fenomen astronomic spectaculos.

Eclipsa de Luna prin penumbra incepe miercuri, cu faza de penumbra la 11 h 39 m (ora Bucurestiului) cand penumbra Pamantului incepe sa atinga fata Lunii. La 13 h 47 m (ora Bucurestiului) se atinge maximul eclipsei. Durata totala a fenomenului este de 4 h 15 m, incheindu-se la 15 h 54 m (ora Bucurestiului), potrivit site-ului timeanddate.com.

Fenomenul astronomic va fi vizibil doar cateva minute in Asia, Australia, America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul Arctic si din Antarctica, deoarece la acel moment, Pamantul va fi intre Luna si Soare si umbra Pamantului va acoperi discul lunar in proportie de 77,5 %.

In plina Eclipsa de Luna prin penumbra va mai mai avea loc un fenomen astronomic deosebit. La ora 13:48 (ora Romaniei), Jupiter va fi mult mai stralucitor decat de obicei, si dupa ce luni a fost cel mai aproape de Luna, va arata ca o stea mare, luminand chiar langa Luna plina usor estompata. Jupiter va fi la stralucirea ei maxima (magnitudine aparenta de -2.5), in timp ce Luna plina, chiar si in timpul eclipsei, va fi in continuare extrem de luminoasa, cu -12,4 magnitudine.

Urmatoarea eclipsa de Luna din 2016 va avea loc pe 16 septembrie, va fi tot prin penumbra si va fi vizibila din Romania, potrivit www.astro-urseanu.ro. Ultima eclipsa de Luna vizibila din Romania s-a produs pe 28 septembrie 2015 si a fost o eclipsa totala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea