Social

#pret gaze #scumpire gaze #gaze #facturi

Pretul gazelor explodeaza! O noua crestere cu 40% la facturi

Pretul gazelor continua sa creasca, iar romanii se pot astepta la scumpiri de pana la 40%.

 

Expertii in energie sustin ca atata timp cat cererea este mai mare decat oferta, pretul la gaze va continua sa creasca. Pe bursa gazele se vand cu 40% mai scump, in prezent.

Pana in momentul in care pe piata nu va aparea o oferta mai mare de gaze, care sa acopere necesarul de consum, acestea nu se vor ieftini.

Singurul mod de a opri cresterea galopanta a pretului gazelor, si chiar de a ajunge la scaderi, ar fi sa se faca extractia de gaze din Marea Neagra. O alta alternativa este ca Romania sa ia gaze din import. 

Acum, pe bursa Romana de Marfuri, gazele naturale cu livrarea in primul trimestru din 2022 se vand la 580 de lei pe mwh, fata de 410 lei pe mwh in urma cu o luna.

Asadar, intr-o singura luna, gazele naturale s-au scumpit pe piata angro la bursa cu 40%.

Aceste scumpiri vor fi resimtite de romani din luna aprilie 2022.  Odata cu gazele se vor scumpi si produsele in productia carora se utilizeaza gaze.

”Consecintele se vor vedea in preturile consumatorilor finali, dar nu neaparat la factura de gaze, ci la faptul ca vor plati preturi mai mari pentru produsele care utilizeaza gazul, pentru ca in principal sunt afectati consumatorii industriali, aceia carora le expira contractele la sfarsitul acestui an si care vor trebui sa faca contracte noi pentru alte preturi. 

Aceasta situatie se datoreaza faptului ca exista cerere din ce in ce mai mare, este o situatie geopolitica destul de complexa, Rusia a declarat ca nu va suplimenta cantitatile de gaze si atunci devine o cerere mare pentru o oferta mica”, a declarat Catalin Nita, Federatia Patronala Petrol si Gaze, potrivit antrena3.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea