Social

Presedintie cu probleme la UE

Franta preia azi presedintia semestriala a UE pe fond de criza institutionala provocata de respingerea Tratatului de la Lisabona de catre electoratul din Irlanda. Majoritatea analistilor sunt de acord ca acest refuz compromite dorinta presedintelui Nicolas Sarkozy de a aborda de urgenta subiecte concrete menite sa apropie blocul comunitar de cetatenii sai.

Pentru a iesi din criza, liderul de la Paris a fixat deja o linie directoare: continuarea cu orice pret a ratificarii Tratatului de la Lisabona, facand presiuni asupra cehilor, foarte ezitanti, si evitand sa dea impresia ca izoleaza sau constrange Dublinul.

Pe de alta parte, presedintia UE va fi pentru Sarkozy un test politic decisiv, intr-un moment in care popularitatea sa se afla la cel mai scazut nivel in Franta. El stie ca urmatoarele sase luni vor fi cele mai importante din mandatul sau si o ocazie unica de a-si reface blazonul.

Dupa ce a fost criticat pentru stilul sau "bling-bling" si "hiperactiv", el va avea ocazia sa isi rafineze statura de om de stat. 

Votul negativ din Irlanda eclipseaza prioritatile agendei stabilite la Paris

Planurile presedintelui Nicolas Sarkozy pentru Europa sunt compromise de esecul Tratatului de la Lisabona si de nemultumirea europenilor pe fondul cresterii preturilor.

Tonul pesimismului a fost dat chiar de Bernard Kouchner , ministrul de externe, care si-a exprimat dorinta ca presedintia franceza a Uniunii Europene, care incepe azi, sa fie "modesta si hotarata" si sa reuseasca sa relanseze o Europa lipsita de speranta.

Declaratiile ministrului Kouchner vin pe fondul crizei institutionale generate de respingerea Tratatului de la Lisabona de catre electoratul irlandez.

Analistii sustin ca impasul irlandez se va simti pe parcursul celor sase luni de mandat asigurat de Paris, pe masura ce statele membre vor incerca sa exercite presiune asupra guvernului de la Dublin pentru organizarea unui al doilea referendum.

Sarkozy merge pe teren

Daca aceste eforturi vor da rezultate sau nu depinde si de modul in care Parisul coordoneaza discutiile si de actiunile adoptate de premierul irlandez Brian Cowen.

Oricum, problema irlandeza va fi dezbatuta in octombrie cu ocazia unei reuniuni a liderilor europeni si din nou in decembrie cand statele membre spera ca Dublinul sa prezinte un plan concret de actiuni. Pana atunci, Franta vizeaza obtinerea unor rezultate concrete.

Astfel, presedintele Nicolas Sarkozy are programata o vizita in Irlanda la 11 iulie pentru "a-si face o idee despre dificultatile si semnele de intrebare ale irlandezilor".

Liderul de la Paris va incerca totodata sa asigure continuitatea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona, exercitand presiuni asupra cehilor ezitanti fara a lasa impresia ca-i izoleaza sau constrange pe irlandezi .

Europa apararii, un proiect incert

Pe de alta parte, Franta, care se intoarce in structura militara a NATO, spera sa relanseze o Europa a apararii, in pofida a trei "piedici" - respingerea Tratatului in Irlanda, reticentele britanice si limitele bugetare.

Presedintele Sarkozy a dat asigurari luna trecuta ca presedintia franceza a UE va fi "prima etapa a relansarii apararii europene pentru urmatorii ani". Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, a recunoscut insa ca acest obiectiv este cel mai afectat de votul negativ al irlandezilor.

Astfel, Parisul va fi nevoit sa-si modereze tonul, mai ales daca Irlanda, neutra militar, va organiza un nou referendum.

In acest context, este in continuare destul de neclar cum va actiona Franta fara cooperarea Marii Britanii care se opune, de exemplu, infiintarii unui cartier general european.

Multe tinte, o singura reusita

In pofida limitelor impuse ambitiilor sale de votul defavorabil din Irlanda, Parisul mizeaza pe dosarele sale prioritare, energia si clima, pactul pentru imigratie, relansarea apararii europene si agricultura, pentru a-si lasa amprenta in cursul mandatului la UE.

Singurul sector unde pot fi inregistrate progrese vizibile este cel al mediului, prin incheierea unui acord privind combaterea incalzirii globale care confera UE o autoritate morala in domeniu la nivel mondial.
 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea