Social

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko lupta sa-si sporeasca puterile

El vrea sa modifice din nou Constitutia si sa aiba Parlament bicameral. 

De cateva zile, scena politica ucraineana este in fierbere. Partidele loiale presedintelui Viktor Iuscenko si premierului Iulia Timosenko au avut o intalnire la inceputul acestei saptamani, cu scopul de a pune punct divergentelor dintre ele, intalnire care a esuat lamentabil, starnind temeri privind eventualul colaps al coalitiei de guvernare.

Blocul Iulia Timosenko (BIUT) nu a reusit sa dea suficiente asigurari Partidului Ucraina Noastra-Autoapararea Populara al lui Iuscenko ca nu se va alatura Partidului Regiunilor in incercarea de a limita prerogativele presedintelui.

Atat BIUT, cat si Partidul Regiunilor al eternului rival Viktor Ianukovici ar dori sa limiteze puterile lui Iuscenko, sporindu-le in acelasi timp pe cele ale premierului, dar si ale legislativului, noteaza Ukrainian Journal. La randul sau, Iuscenko urmareste modificarea Constitutiei si crearea unui Parlament bicameral, a introducerii sistemului de vot uninominal si posibilitatea de a aduce el insusi amendamente constitutiei.

Proiectul de lege privind cabinetul de ministri, care prevede trecerea mai multor prerogative ale premierului in responsabilitatea presedintelui ucrainean, urma sa fie votat ieri in Rada Suprema de la Kiev, relateaza publicatia online Unian, citata de Rompres. Potrivit sursei citate, BIUT si-a schimbat tactica, fiind de acord cu limitarea prerogativelor premierului in favoarea presedintelui, in tentativa de a-l debarca din functie pe primarul general al Kievului, Leonid Cernovetki, o personalitate controversata si apropiata de Partidul Regiunilor.

“Reducerea prerogativelor executivului in favoarea presedintiei a fost o conditie pusa de o parte a coalitiei prooccidentale (n.r. mai exact, de partidul proprezidential) pentru declansarea alegerilor municipale anticipate”, a recunoscut premierul Iulia Timosenko. Unii experti considera ca Timosenko nu a actionat in niciun caz in defavoarea sa, intrucat tinteste postul de presedinte la viitorul scrutin prezidential din 2009.

Nu la fel s-a intamplat in legislatura trecuta, cand BIUT si Partidul Regiunilor au depasit, prin “eforturi comune”, vetoul presedintelui asupra legii cu privire la cabinetul de ministri, care limita prerogativele prezidentiale in favoarea premierului, care in acel moment era Viktor Ianukovici , liderul Partidului Regiunilor.

Timosenko si-a explicat atunci gestul de a sprijini majoritatea parlamentara condusa de Partidul Regiunilor in Rada Suprema prin aspiratia de a prelua, intr-un viitor apropiat, conducerea executivului. Acel document nu a putut fi pus insa in aplicare, remarca agentia de presa citata.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea