Social

Presedintele ucrainean se pregateste sa-si debarce din nou premierul

Prim-ministrul Timosenko a batut palma cu omologul Putin pentru eliminarea intermediarilor in domeniul gazelor.

Clasa politica de la Kiev este in fierbere dupa alegerile municipale, unde s-au infruntat candidati sprijiniti din umbra de presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko . Castig de cauza a avut insa fostul primar, Leonid Cernovetki, cel pe care a pariat liderul de la Kiev. Miza politica a fost una imensa, iar consecintele incep sa se faca simtite. Presedintele si fidelii sai incearca sa o debarce pe doamna premier, relateaza Kommersant.

Viktor Iuscenko nu fusese inca de la bun inceput de acord cu nominalizarea Iuliei Timosenko in fruntea guvernului (la numai doi ani dupa ce a demis-o in urma acuzatiilor de coruptie), insa o alianta cu aceasta s-a dovedit necesara dupa ce formatiunea condusa de „printesa gazului” a obtinut majoritatea parlamentara. Acum insa, profitand de infrangerea suferita la municipale, seful statului incearca sa stabileasca un nou raport de forte – eventual, obligand-o din nou pe Timosenko sa isi dea demisia.

Acesta este probabil motivul pentru care unul dintre fidelii sefului guvernului, ministrul de Interne Iuri Lutenko, a facut public acuzatii extrem de grave la adresa sefului statului. Ministrul a explicat ca presedintele este gata sa recurga la un „scenariu de forta”, daca Iulia Timosenko refuza sa demisioneze: o lovitura de stat , care sa duca la dizolvarea guvernului. Iar Iuscenko se aliaza in acest complot cu oamenii eternului sau rival, Viktor Ianukovici .

Totul – in scopul destramarii coalitiei portocalii aflate acum la putere, a mai indicat Iuri Lutenko, el insusi „participant activ” la „revolutia portocalie” din 2004, potrivit agentiei Unian, citata de Rompres. Ministrul a incercat sa convinga ca a facut aceste dezvaluiri din „responsabilitatea fata de electorat”, insa presa ucraineana comenteaza ca doreste sa-si scape propria piele.

Cu o zi inainte, Lutenko a fost interogat la Procuratura Generala din Kiev, sub suspiciunea de abuz in serviciu. Printre punctele forte ale dosarului se numara pumnii aplicati primarului capitalei, Leonid Cernovetki, dar si acuzatia ca ar fi folosit in scopuri personale transportul aerian public. Un dosar „fabricat” de oamenii presedintelui, s-a aparat Lutenko.

Timosenko face pace cu rusii ca sa-si mentina pozitia


Intre timp, prapastia dintre presedinte si premier devine tot mai evidenta, ducand uneori la decizii chiar hilare. Astfel, noteaza Kommersant, s-a ajuns sa fie prezentate publicului doua strategii energetice nationale care se bat cap in cap.

Presedintele Iuscenko a lansat ideea unui OPEC regional al gazelor prezidat de Ucraina (care sa ocoleasca, bineinteles, Rusia si sa aduca astfel Ucraina mai aproape de UE). Iulia Timosenko are insa si ea propria strategie, ce ar putea parea mai pragmatica in ochii ucrainenilor. Ea intentioneaza sa puna capat disputelor energetice cu Rusia, facand anumite concesii Moscovei. Ele au si fost dezbatute recent la summitul CSI de la Moscova, unde premierul Timosenko a negociat direct cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Sefa guvernului de la Kiev a promis sa blocheze planurile lui Iuscenko de a apropia Ucraina de NATO, dar si sa prelungeasca acordul privind stationarea flotei rusesti la Sevastopol chiar si dupa 2017. In schimb, relateaza Kommersant, Vladimir Putin s-ar fi angajat sa mentina la niveluri acceptabile pretul la gazele livrate ucrainenilor, dar ar fi fost de acord, intr-un final, si sa elimine intermediarii dintre ucraineni si Gazprom. Daca totul va decurge „conform planului”, Rusia o va ajuta chiar pe Iulia Timosenko in cursa pentru presedintia Ucrainei, ce va avea loc anul viitor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea